EU-landene enige om å skjerpe inn grensekontrollen

EUs 27 regjeringssjefer vil styrke kontrollen langs Europas yttergrenser gjennom å ta i bruk vakttårn, biler og overvåkingsteknologi.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Grensene må håndteres. Vi vil styrke våre ytre grenser.

Det sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen på en avsluttende pressekonferanse etter torsdagens EU-toppmøte i Brussel.

Der måtte EUs 27 regjeringssjefer ta stilling til en rekke vanskelige spørsmål, blant annet hvordan Europa skal håndtere det store antallet migranter som krysser grensen.

Vil investere i vakttårn og overvåking

Etter lange diskusjoner til sent på natt ble EU-lederne omsider enige om en rekke tiltak som skal bidra til å styrke grensekontrollen.

Blant annet foreslår de å investere mer i sikkerhetsinfrastruktur som vakttårn, biler og overvåkingsteknologi. I tillegg skal et pilotprosjekt sikre raske og rettferdige asylsøknadsprosesser og returer, fortalte von der Leyen.

Kommisjonspresidenten sa imidlertid ingenting om det kontroversielle forslaget fra Østerrike om å bygge et gjerde mellom Tyrkia og Bulgaria. Von der Leyen har tidligere sagt at hun mener det strider mot EUs verdier.

Ber om likebehandling

EU-lederne diskuterte også hvordan Europa skal svare på Biden-administrasjonens gigantiske skattepakke, Inflation Reduction Act.

Mens Tyskland og Frankrike har presset på for at EU skal åpne for å gi mer statsstøtte, har land som Nederland, Sverige og Danmark advart mot å forstyrre EUs indre marked.

– EU har fortsatt samtaler med USA om hvordan vi skal sikre at vi ikke blir behandlet dårligere enn de nærmeste naboene, Canada og Mexico, sa Tysklands statsminister Olaf Scholz til pressen etter toppmøtet, gjengir Politico.

IRA åpner for at land USA har frihandelsavtaler med, som Canada og Mexico, kan dra nytte av amerikanske subsidier. EU har ikke en sånn frihandelsavtale med USA, men prøver å fremforhandle et unntak.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer