EU-land raser mot gasspristak: – En vits

Spania, Hellas, Malta og Polen reagerer kraftig på EU-kommisjonens foreslåtte gasspristak. – Ikke et reelt pristak, mener de.

Den greske energiministeren Kostas Skrekas la ikke skjul på sin misnøye med gasspristaket da han ankom krisemøtet i Brussel. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
Den greske energiministeren Kostas Skrekas la ikke skjul på sin misnøye med gasspristaket da han ankom krisemøtet i Brussel. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB Vis mer
Publisert

– For oss fremstår det som en usmakelig vits fra kommisjonens side.

Det var den harde dommen Spanias miljø- og energiminister Teresa Ribera felte over EU-kommisjonens krise-pristak da hun ankom det ekstraordinære energiministermøtet i Brussel torsdag.

Også Polen kaller pristaket en vits.

– Det er en vits for oss at etter så mange runder med diskusjoner og forslag, så kommer man fram til det pristaket som er forslått, sier den polske klimaministeren Anna Moskwa, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Ikke et pristak

Spania er ett av minst 15 EU-land som i lang tid har krevd et pristak på gass for å dempe den voldsomme prisveksten i Europa.

EU-kommisjonen har foreslått et pristak på 275 euro på deler av gasshandelen i Europa. Mange EU-land reagerer og krever at taket senkes. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB
EU-kommisjonen har foreslått et pristak på 275 euro på deler av gasshandelen i Europa. Mange EU-land reagerer og krever at taket senkes. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB Vis mer

Tidligere denne uken prøvde kommisjonen å komme kritikerne i møte ved å foreslå et pristak på deler av gasshandelen på 275 euro per megawattime.

Det faller ikke i god jord.

– Det virker som det er uformet for å sørge for at det aldri noensinne blir tatt i bruk, sier Rebera, gjengir nyhetsbyrået TT.

Hun får støtte fra sin greske kollega.

– Et pristak på 275 euro er ikke egentlig et pristak, slår HellasŽ energiminister Kostas Skrekas fast.

Torsdag lå gassprisen på den europeiske TTF-børsen på rundt 124 euro, skriver AFP.

– Dyreste gassen i verden

Heller ikke Malta er fornøyd. Også Italia og Frankrike reagerer.

– Det er definitivt ikke dette vi har bedt om. Det er usannsynlig og nesten umulig at denne mekanismen trer i kraft. Forslaget som er lagt på bordet tjener ikke formålet, sier Maltas energiminister Miriam Dalli.

Skrekas vil ikke svare på om Hellas kommer til å blokkere kommisjonens forslag, men sier at han forventer at pristaket senkes til 150–200 euro.

– Vi kjøper den dyreste gassen i verden, og det er det ingen grunn til, sier han.

Europa får mesteparten av gassen fra Norge etter at Russland skrudde igjen gasskranen.

Kan blokkere andre krisetiltak

Stormakten Tyskland er på sin side skeptisk til et pristak og frykter det vil drive bort gassleverandører.

– Vi er åpne for å forhandle med de andre, men for oss er det avgjørende å ta forbehold og at vi unngår rasjonering av gass i Europa, sier statssekretær Sven Giegold i det tyske energidepartementet.

Store deler av Ukraina ble mørklagt etter en ny runde med voldsomme rakettangrep fra Russland denne uken. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB
Store deler av Ukraina ble mørklagt etter en ny runde med voldsomme rakettangrep fra Russland denne uken. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB Vis mer

Foruten kommisjonens pristak-modell, skal energiministrene også prøve å bli enige om en rekke andre energitiltak. Både felles innkjøp av gass og raskere saksbehandling for fornybare energiprosjekter står på agendaen.

Men den sterke uenigheten om pristak kan sette en stopper for felles konklusjoner også her.

– Vi får se hvordan diskusjonen på gass blir senere i dag, men for noen land henger disse forslagene sammen, sier statssekretær Daniel Liljeberg i det svenske energidepartementet.

Bomberegn i Ukraina

– Jeg forventer at dagens debatt blir ganske så opphetet, sier Tsjekkias næringsminister Jozef Sikela.

Han forteller at også Ukraina og Moldova er tema på torsdagens krisemøte. Den ukrainske energiministeren Herman Halusjtsjenko deltar digitalt.

Ukraina ble onsdag rammet av en ny bølge russiske rakettangrep som førte til at langt på vei de fleste husstandene i landet mistet strømmen. FNs sikkerhetsråd ble samme kveld innkalt til hastemøte.

– Situasjonen i Europa er ekstremt alvorlig. Folk dør og millioner av mennesker mangler elektrisitet, lys og oppvarming, sier Sikela.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer