EU-kommisjonen anbefaler oppheving av indre grensekontroll mandag

EU-kommisjonen anbefaler Schengen-landene å oppheve reiserestriksjoner seg imellom fra 15. juni og ønsker en gradvis åpning for tredjeland etter 30. juni.

Innenrikskommissær Ylva Johansson la torsdag fram EU-kommisjonens anbefalinger om fjerning av indre og ytre reiserestriksjoner: Arkivfoto: Olivier Hoslet / AP / NTB scanpix
Innenrikskommissær Ylva Johansson la torsdag fram EU-kommisjonens anbefalinger om fjerning av indre og ytre reiserestriksjoner: Arkivfoto: Olivier Hoslet / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

En rekke land har allerede planer om å oppheve innreiserestriksjoner for andre Schengen-land 15. juni. De som ikke har det, oppfordres sterkt til å fullføre prosessen for å kunne gjenopprette fri bevegelse innen den datoen.

Neste steg er å åpne for innreise fra land utenfor unionen.

– Tiden er inne for konkrete forberedelser til å fjerne restriksjoner for land med tilsvarende helsesituasjon som EU, sier EU-kommissær Ylva Johansson. Hun minner samtidig om at alle fortsatt må være forsiktige.

Johansson foreslår at EU-landene lager en felles liste over land som kan fritas for innreiserestriksjoner fra 1. juli, og at denne listen oppdateres jevnlig. Listen skal være basert på objektive kriterier, og kommisjonen har laget et forslag til sjekkliste medlemslandene kan bruke til å komme fram til en felles forståelse.

Kommisjonen er opptatt av å ha en felles og samordnet tilnærming til gjenåpning. I tillegg vil den ha fleksibilitet, slik at tiltak kan gjeninnføres mot enkeltland som ikke lenger oppfyller kriteriene for innreise.

I torsdagens forslag ligger det en konkret anbefaling om at det åpnes for innreise fra Albania, Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nord-Makedonia og Serbia fra 1. juli.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer