Politico:

EU kan få tre nye medlemsland

EU-kommisjonen kan gå inn for å gi grønt lys for formelle medlemskapsforhandlinger med Ukraina, Moldova og Bosnia-Hercegovina

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ga tydelige signaler til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om at EU vil åpne døra for landet da hun besøkte Kyiv i helgen. Foto: AP / NTB
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ga tydelige signaler til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om at EU vil åpne døra for landet da hun besøkte Kyiv i helgen. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Det viser et utkast til et forslag som kommisjonen skal legge fram for EU-parlamentet onsdag, ifølge Politico , som har sett det lekkede dokumentet.

Utkastet ble presentert på det ukentlige møtet for alle EU-kommissærene mandag.

Ukraina ventet

At EU åpner døra for Ukraina, er ikke uventet. EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ga tydelige signaler i den retning da hun besøkte Kyiv i helgen.

Det fikk Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å konstatere at han forventer oppstart av forhandlinger som kan føre fram til et fremtidig EU-medlemskap allerede før nyttår.

– Jeg har i dag fått positive signaler fra EU-kommisjonens leder angående fremgangen vår mot oppstart av forhandlinger, sa Zelenskyj søndag.

Overrasket over Bosnia

Derimot er det flere øyenbryn som hever seg over at kommisjonen går inn for formelle forhandlinger med Bosnia-Hercegovina.

– Vi ga Bosnia kandidatstatus under forutsetning av at det ville intensivere reformarbeidet i landet. Men siden da har både rettssikkerheten og den politiske situasjonen blitt forverret, sier en EU-diplomat til Politico.

– Hvordan kan vi beslutte å åpne forhandlinger med dem og fortsatt forvente at andre kandidatland gjennomfører reformer, spør han.

Holdes ute

Mange er også overrasket over at kommisjonen foreslår å gi Georgia kandidatstatus, gitt landets økende støtte til Russland, skriver Politico.

Georgia søkte om EU-medlemskap i 2022. Men så sent som i september i år advarte EUs utenrikssjef Josep Borrell Georgia om at EU må se tydeligere tegn til framgang rundt nøkkelreformer før det grønne lyset blir tent.

Samtidig ser det ut til at Balkans største land Serbia, som har hatt kandidatstatus i 20 år, fortsatt blir holdt ute i kulda.

En av grunnene skal være at Serbia har nektet å bli med på sanksjonene mot Russland.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer