EU: Juni var varmeste måned som noen gang er registrert i Nord-Amerika, nest varmeste i Europa

Nord-Amerika har akkurat vært gjennom den varmeste juni måned siden målingene startet. I Europa ble årets juni den nest varmeste, ifølge EU-forskere.

Foto: Shutterstock / NTB
Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Amerika har akkurat vært gjennom den varmeste juni måned siden målingene startet. I Europa ble årets juni den nest varmeste noensinne, ifølge EU-forskere.

Måneden vi nylig la bak oss, var spesielt varm vest i USA og Canada, samt i Finland og vest i Russland, opplyser EUs klimaendringstjeneste Copernicus.

I den canadiske provinsen British Columbia ble det satt varmerekord tre dager på rad i juni. regionen var 1,2 grader høyere enn normalen for perioden 1991–2020.

Hetebølger mer sannsynlig

– Disse hetebølgene oppstår ikke i et vakuum. De oppstår i en verden der klimaet blir varmere og det blir mer sannsynlig at de oppstår, sier klimaforsker Julien Nicolas ved Copernicus.

– Det som skjedde i Canada, var et stort hopp sammenlignet med tidligere rekorder. Disse varmerekordene er en kraftig påminnelse om hvordan klimaendringene påvirker livet vårt, sier Copernicus-direktør Carlo Buontempo.

Tjenesten lager månedlige rapporter om blant annet lufttemperaturer og sjøis. Copernicus samler inn data fra satellitter, fly og værstasjoner over hele verden.

Varmt og tørt

Også i Helsingfors ble det satt varmerekord. Den finske hovedstaden har ikke opplevd en så varm junimåned siden de begynte å føre statistikk i 1844. Heller ikke i Moskva er det målt høyere gjennomsnittstemperaturer i juni tidligere. Også nord i Sibir var sommertemperaturene ekstremt høye.

– Hetebølgene i Nord-Amerika, Vest-Russland og det nordlige Sibir er bare det seneste eksempelet på en trend som antas å fortsette i fremtiden og henger sammen med oppvarming av klimaet på kloden, sier klimaforsker Nicolas.

Mange steder i Europa var det dessuten tørrere enn normalt i juni. Også deler av USA, Canada, Sør-Amerika og Kina fikk mindre nedbør enn normalt. Vest i USA og Canada oppsto det flere skogbranner.

Vintervarme på New Zealand

Selv på verdensbasis er årets junimåned blant de varmeste som noen gang er registrert. Bare tre ganger tidligere har juni vært varmere: 2016, 2019 og 2020. Juni 2021 deler fjerdeplassen med juni 2018.

Nylig rapporterte også New Zealand om sin varmeste juni noensinne. I det som er en vintermåned på den sørlige halvkule, var gjennomsnittstemperaturen 10,6 grader Celsius, ifølge det statlige forskningsinstituttet NIWA. Det er 2 grader høyere enn 30-årsnormalen og 0,3 grader høyere enn den forrige rekorden, som ble satt i 2003 og tangert i 2014.

Antarktis var på sin side kaldere enn normalen for de siste 30 årene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer