Financial Times:

EU jakter «plan B» for Ukraina-budsjett

EU-diplomater jobber på høygir for å finne en løsning for Ukraina-fondet og omgå det varslede vetoet fra Ungarn, ifølge Financial Times.

Diplomater fra EU-land utenom Ungarn jobber på høygir for å finne en måte å gi Ukraina 50 milliarder euro på utenom EUs langtidsbudsjett. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Diplomater fra EU-land utenom Ungarn jobber på høygir for å finne en måte å gi Ukraina 50 milliarder euro på utenom EUs langtidsbudsjett. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Ungarns statsminister Viktor Orban har satt foten ettertrykkelig ned for at EU kan sette av 50 milliarder euro til Ukraina i langtidsbudsjettet.

Et vedtak om budsjettet krever enstemmighet, derfor har Ungarn i praksis vetorett i saken.

Men uten friske penger vil Ukraina være bankerott allerede i februar. Da vil det ikke være mulig å lønne offentlig ansatte som lærere og sykepleiere.

Ripe i lakken

I tillegg vil det være en alvorlig ripe i lakken for EUs troverdighet. EU har lovet å stå last og brast med Ukraina så lenge det er nødvendig.

Ukraina-fondet har dermed seilt opp som den viktigste saken på EU-toppmøtet seinere denne uka.

Nå jobber EU-diplomater febrilsk med en «plan B» for å få Ukraina-fondet på plass utenom unionens langtidsbudsjett, skriver Financial Times tirsdag.

En slik plan kan være en teknisk løsning der de andre 26 EU-landene går sammen om en finansiell pakke for å kunne holde Ukraina flytende i minst ett år.

– Uansvarlig

Men et finansielt instrument utenom budsjettet vil både ta tid og koste mer penger i form av renter og administrasjon.

– Ingen ønsker å gjøre dette hvis vi ikke må. Men det ville vært uansvarlig ikke å ha en plan B, sier en kilde til FT.

Det planlagte Ukraina-fondet skal strekke seg over fire år. 17 av de 50 milliardene er tilskudd, mens resten er såkalte myke lån.

Mandag avviste imidlertid en høytstående EU-diplomat at det jobbes med slike planer.

– Vi har ingen plan B, sa diplomaten.