EU innfører sanksjoner for å takle vold mot kvinner

EU innførte tirsdag sanksjoner mot tjenestemenn fra seks land, inkludert Russland og Afghanistan, for vold og rettighetsbrudd mot kvinner.

EU innfører sanksjoner mot tjenestemenn og politiske enheter i seks land i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Ett av landene er Afghanistan. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB
EU innfører sanksjoner mot tjenestemenn og politiske enheter i seks land i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. Ett av landene er Afghanistan. Foto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ifølge et dokument nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i, er ni personer og tre statlige enheter underlagt visumforbud. I tillegg får de sine eiendeler i EU fryst.

– Ved å innføre disse sanksjonene sender vi en klar beskjed til gjerningsmennene om at de ikke slipper unna med sine forbrytelser, sa den nederlandske utenriksministeren Wopke Hoekstra i en pressemelding.

Sanksjonene rammer tjenestemenn i Russland, Afghanistan, Syria, Iran, Sør-Sudan og Myanmar.

De omfatter blant annet den russiske oberstløytnanten Alexander Fedorinov og hans underordnede Ivan Ryabov, som er anklaget for å ha beordret pågripelser og tortur av russiske kvinner som protesterer mot krigen i Ukraina.

Sjef for de russiske spesialstyrkene Nikolai Kuznetsov og oberst Ramil Ibatullin omfattes også av sanksjonene fordi deres enheter i Ukraina er anklaget for systematiske voldtekter av ukrainske kvinner.

I tillegg er Talibans minister for høyere utdanning Neda Mohammad Nadeem oppført for å ha fratatt afghanske kvinner retten til utdanning. Høytstående tjenestemenn i Sør-Sudan, Iran, Syria og Myanmar rammes også av sanksjonene som følge av omfattende bruk av seksuell vold mot kvinner.

Blant annet har seksuell vold mot kvinner blitt brukt som en krigstaktikk og instrumentalisert som en belønning og en rettighet for menn som deltar i konflikter.

Sanksjonene kommer i forbindelse med kvinnedagen 8. mars.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer