EU forbyr import av russisk kull

EU-landene har vedtatt sin nye pakke med sanksjoner mot Russland. Import av russisk kull og vodka blir nå forbudt.

EU-landene ga sitt samtykke til den nye sanksjonspakken mot Russland torsdag. Sverige utenriksminister Ann Linde (med skjerf) venter diskusjoner om ytterligere sanksjoner når hun møter sine EU-kolleger til uken. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB
EU-landene ga sitt samtykke til den nye sanksjonspakken mot Russland torsdag. Sverige utenriksminister Ann Linde (med skjerf) venter diskusjoner om ytterligere sanksjoner når hun møter sine EU-kolleger til uken. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonen la fram sitt forslag til nye sanksjoner tirsdag, og torsdag kveld ga medlemslandene sitt samtykke.

Blant innstrammingene er forbud mot import av russisk kull, vodka, trelast og flere andre typer varer. Forbudet mot import av russisk kull er den første EU-sanksjonen som er rettet mot den russiske energisektoren, ifølge nyhetsbyrået AP.

I tillegg forbys transaksjoner med fire viktige russiske banker. Blant disse er VTB, landets nest største bank.

Skip som seiler under russisk flagg, får forbud mot å anløpe havner i EU. Det gjøres imidlertid unntak for skip som frakter energiprodukter, mat og humanitær hjelp.

I likhet med USA vil også EU innføre sanksjoner mot Vladimir Putins to voksne døtre, ifølge dokumenter som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Drapene i Butsja

De nye sanksjonene kommer i kjølvannet av bildene av drepte sivile i den ukrainske byen Butsja, som inntil nylig var kontrollert av russiske styrker. USA varslet en rekke nye sanksjoner mot Russland onsdag.

Ikke navngitte kilder sier til nyhetsbyrået DPA at det var uenighet mellom EU-landene om når kullforbudet skulle tre i kraft. Alternativene var om tre eller fire måneder, og til slutt ble det siste alternativet vedtatt – i tråd med ønskene til blant andre Tyskland.

For tiden importerer EU russisk kull til en verdi av over 170 millioner kroner om dagen. Importforbudet ventes å bidra til enda høyere inflasjon i eurosonen. Kull fra alternative leverandører vil trolig være dyrere.

Olje diskuteres

Sveriges utenriksminister Ann Linde sa tidligere torsdag at hun venter nye diskusjoner om russisk olje når hun møter sine EU-kolleger i Luxembourg mandag.

– Fra svensk side ser vi gjerne at det innføres sanksjoner mot all fossil energi fra Russland – kull, olje og gass, sa hun på vei inn til Natos utenriksministermøte.

De nye sanksjonene var forslått av EU-kommisjonen, som ledes av Ursula von der Leyen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB
De nye sanksjonene var forslått av EU-kommisjonen, som ledes av Ursula von der Leyen. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB Vis mer

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har bekreftet at landene nå vil se grundig på handelen med russisk olje.

Det ventes ikke EU-sanksjoner mot russisk gass med det første. Tyskland og Italia er blant landene som fortsatt er avhengig av russisk naturgass.

Russland er den største eksportøren av naturgass til EU, mens Norge ligger på andre plass. Norge har imidlertid ikke mulighet til å levere veldig mye mer.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer