Vis mer

EU-domstolen: Kan nekte ansatte å bruke hijab

Ansatte kan få sparken om de bryter regelverket.

(upublisert) Opprettet
I en rykende fersk kjennelse fremgår det at EU-domstolen mener det er greit at bedrifter kan nekte sine ansatte å bruke religiøse hodeplagg på jobb.

«Det er ikke direkte diskriminering når det i interne regler i en bedrift slås fast at det er forbud mot å bære synlige politiske, filosofiske eller religiøse symboler. Dersom bedriften ikke har interne regler for dette, er det arbeidsgiverens ansvar å ta hensyn til kunder som ønsker at bedriftens tjenester utføres av arbeidstakere som ikke bærer muslimske hodeplagg.» Det skriver retten i en uttalelse.


EUs øverste domstol har gitt arbeidsgiver medhold i to separate saker hvor det har blitt konflikt om hijab-bruk på arbeidsplassen. En belgisk kvinne og en fransk kvinne ble bedt om å fjerne hodeplagget på jobb, men ønsket ikke rette seg etter forbudet.


EU-domstolen gir arbeidsgiver nå både rett til å forby religiøse symboler og rett til å sparke ansatte om de bryter regelverket.Hijab-konflikt i Norge


I Norge er det noen arbeidsplasser hvor det ikke er lov til å benytte religiøse hodeplagg. Blant annet politi i tjeneste har ikke lov til å bære religiøse plagg og symboler som en del av uniformen.

Blidensol sykehjem i Stavanger fikk november i fjor mye oppmerksomhet da det ble kjent at de ansatte ble nektet å bruke hijab på jobb. Det ble begrunnet med beboernes velvære og at omgivelsene for beboerne blir tryggere uten religiøse og politiske plagg, skriver TV 2.

Ifølge norsk arbeidsmiljølov, kan arbeidsgivere bare i svært spesielle tilfeller ha rett til å stille krav til hodeplaggbruk blant sine ansatte.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.