EU-domstolen gir Polen dagbøter

EU-domstolen beordrer Polen til å betale dagbøter på 1 million euro for å ikke rette seg etter avgjørelser som skal sikre rettsvesenets uavhengighet.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki i Brussel i forrige uke. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB
Polens statsminister Mateusz Morawiecki i Brussel i forrige uke. Foto: Olivier Hoslet / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det polske rettsvesenets uavhengighet har stått sentralt i en langvarig konflikt mellom Polen og EU. Domstolen, som er EUs øverste juridiske organ, har slått fast at Polen må avvikle en omstridt ordning for å føre disiplinærsaker mot dommere.

EU mener ordningen gir den polske regjeringen kontroll over domstolenes juridiske beslutninger. At domstolene ikke er underlagt politisk kontroll anses som et sentralt rettsstatsprinsipp og en forutsetning i et demokrati.

Polen har imidlertid ikke villet rette seg etter EU-domstolens beslutning. Landets grunnlovsdomstol avsa tidligere i oktober en kjennelse der den slo fast at EUs traktater er i strid med landets grunnlov.

Kjennelsen vekket sterke reaksjoner i EU, og den betente striden overskygget andre vanskelige temaer på EU-toppmøtet i forrige uke.

Flertallet i EU mener at Polen har manipulert rettsvesenet ved å pensjonere kritiske dommere og innsette tilhengere av regjeringspartiet PiS.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer