EU: - Det finnes ingen plan B

Det finnes ingen plan B for EUs økonomiske støtte til Ukraina, sier EUs handelskommissær Valdis Dombrovskis.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen la vekt på Ukrainas behov for langsiktig støtte da hun talte til Verdens økonomiske forum i Davos tirsdag. 1. februar holder EU ekstraordinært toppmøte om Ukraina-pakken på 50 milliarder euro. Foto: AP / NTB
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen la vekt på Ukrainas behov for langsiktig støtte da hun talte til Verdens økonomiske forum i Davos tirsdag. 1. februar holder EU ekstraordinært toppmøte om Ukraina-pakken på 50 milliarder euro. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

– Akkurat nå må vi fokusere på plan A og å få til en enighet, sa Dombrovskis på en pressekonferanse etter et møte i EUs finansministerråd tirsdag.

Plan A er å få til en enighet på det ekstraordinære EU-toppmøtet 1. februar om å bevilge 50 milliarder euro i bistand og lån til Ukraina over fire år.

– Det finnes ingen plan B på bordet, sier Dombrovskis.

Vedtaket krever enstemmighet. Men på EU-toppmøtet i desember la Ungarn ned veto mot saken. Statsminister Viktor Orban har den siste tiden kommet med signaler om at Ungarn kan snu – men bare dersom det er snakk om årlige bevilgninger og ikke en fireårsbevilgning.

Det er en dårlig idé, mener Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson.

– Vi skal vise langsiktighet og ikke behøve å ha denne diskusjonen hvert år. Russland skal ikke vinne denne krigen, sier hun til nyhetsbyrået TT.

Også EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen understreket Ukrainas behov for langsiktig og stabil støtte i en tale i Davos tirsdag.

– Ukraina kan seire i denne krigen. Men vi må fortsette å styrke deres motstand. Ukraina trenger forutsigbar finansiering gjennom 2024 og utover, sa hun.

(©NTB)