EU advarer Kina mot ny sikkerhetslov i Hongkong

EU skjerper tonen mot Kina og uttrykker dyp bekymring over Kinas plan om å innføre en ny sikkerhetslov i Hongkong.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-president Charles Michel under pressekonferansen etter det digitale toppmøtet med Kinas president Xi Jinping. Foto: Yves Herman, Pool Photo via AP/NTB Scanpix
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-president Charles Michel under pressekonferansen etter det digitale toppmøtet med Kinas president Xi Jinping. Foto: Yves Herman, Pool Photo via AP/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU trappet mandag opp presset mot Kina i et forsøk på å overbevise Beijing om at en ny nasjonal sikkerhetslov i Hongkong er en dårlig idé.

Under et videomøte med Kinas president Xi Jinping og statsminister Li Keqiang ba EU-ledere Kina holde sine løfter til Hongkongs befolkning og verdenssamfunnet når det gjelder territoriets store grad av autonomi og frihet.

Så langt har imidlertid Kina ikke vist noen tegn til å ville legge vekk forslaget om en ny sikkerhetslov, som kritikere mener vil gi kinesiske myndigheter økt armslag når det gjelder å slå ned politisk opposisjon.

– Undergraver Hongkongs system

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og EU-president Charles Michel deltok begge på møtet.

– Den nasjonale sikkerhetsloven kan føre til en alvorlig undergraving av «ett land, to systemer»-prinsippet og Hongkongs høye grad av autonomi, som vi ønsker skal fortsette, sa von der Leyen.

Hun framholdt også at det er Hongkongs autonomi som har sikret territoriet dets økonomiske suksess.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer