Etterlyst nordmann fengslet etter seks år på rømmen

En mann som er siktet for en lang rekke bedragerier og identitetstyverier, er pågrepet i Malaysia og utlevert til Norge. Han ble onsdag varetektsfengslet.

Sakene etterforskes ved enhet øst i Oslo politidistrikt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Sakene etterforskes ved enhet øst i Oslo politidistrikt. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen i 40-årene har vært etterlyst internasjonalt.

Han ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag. Ifølge Dagbladet begjærte politiadvokat Eindride Kjørri fire ukers varetekt.

Den siktede samtykket ikke, men politiet fikk rettens medhold. Ifølge retten er det både unndragelsesfare og frykt for at mannen skal begå nye straffbare forhold. Den siktede anket avgjørelsen på stedet.

– Helt klart en justisfeil

Mannens forsvarer, advokat Per Zimmer, mener det er begått en juridisk feil.

– Vi mener han var i en utleveringsprosess som ville gitt ham rettigheter. I stedet har norsk politi vært og hentet ham helt uten prosess. Det mener jeg stopper for en iretteføring av denne saken i Norge, sier forsvareren til Dagbladet.

Ifølge advokaten ble den siktede utvist fra Malaysia.

– Dette er helt klart en justisfeil som må rettes opp. Saken burde sendes tilbake til Malaysia for å vurdere om vilkårene er oppfylt, sier han.

Identitetstyverier

Oslo-politiet siktet i desember 2017 mannen for grove bedragerier, forsøk på grove bedragerier og heleri av minst 10 millioner kroner.

– I denne forbindelse har han også begått flere identitetstyverier og dokumentforfalskninger. Politiet har registrert over 100 fornærmede som er utsatt for de kriminelle handlingene, opplyser Oslo politidistrikt.

I januar ble det tatt ut enda en siktelse som omfatter ytterligere 40 bedragerier og identitetstyverier.

Fra 2012 til 2018

Siktelsene gjelder handlinger begått i tidsrommet fra mai 2012 til september 2018. Sakene etterforskes ved enhet øst i Oslo politidistrikt.

– Pågripelsen er et resultat av omfattende politisamarbeid mellom Oslo politidistrikt, Interpol Kuala Lumpur, Interpol-seksjonen på Kripos og Kripos FAST Norge (Fugitive Active Search Team), opplyser politiet.

Ifølge TV 2 advarte politiet i 2017 mot mannen, som skal ha drevet med svindel fra et skjulested i Malaysia. Mannen har 13 konkurser og flere fengselsdommer bak seg, melder kanalen. Han ble etterlyst internasjonalt i februar 2013.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer