Etterlyser støtte til eiere av bensin- og dieselbiler - viser til Sverige

Naf etterlyser drivstoffstøtte til folk som kjører bensin- og dieselbiler og peker på at elbilistene får strømstøtte.

Staten tar to tredeler av regningen til elbilister som lader hjemme, og det er viktig og bra, ifølge Naf, som nå etterlyser en pakke til eierne av bensin- og dieselbiler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Staten tar to tredeler av regningen til elbilister som lader hjemme, og det er viktig og bra, ifølge Naf, som nå etterlyser en pakke til eierne av bensin- og dieselbiler. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Nå strammer det seg til for norske husholdninger, med økende renter, høyere matvarepriser og drivstoffprisene som fortsetter å øke, sier pressesjef Ingunn Handagard i Norges Automobil-Forbund (Naf) i en pressemelding.

September i år ble den sjuende måneden med drivstoffpriser over 20 kroner literen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Handagard etterlyser en håndsrekning til dem som nå sliter med de høye prisene.

To tredeler av regningen

– Staten tar to tredeler av regningen til elbilister som lader hjemme, og det er viktig og bra. Derfor etterlyser vi en pakke til eierne av bensin- og dieselbiler som kan hjelpe i situasjonen vi er i nå, sier Handagard.

Hun sier Naf ønsker kutt i veibruksavgiften og kontantstøtte til bilistene etter modell fra Sverige. I dag utgjør veibruksavgiften rundt 5 kroner per liter bensin og cirka 3,50 kroner per liter diesel.

I Sverige er drivstoffavgiftene satt ned med 1,8 kroner. I tillegg får bileiere i distriktene 1.500 kroner i kontantstøtte, mens dem som bor i byene, får 1.000 kroner.

Gir med den ene hånden

Naf får ikke uventet støtte fra Fremskrittspartiet i sitt krav om reduserte avgifter på drivstoff.

– Omtrent halvparten av landene i Europa har redusert de totale drivstoffavgiftene slik at pumpeprisen går ned, og det burde vi gjøre i et langstrakt land som Norge der bilen er nødvendig for å få hverdagen til de fleste til å gå opp, sier stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp).

Han påpeker at finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) skryter av å ha redusert veibruksavgiften på drivstoff, men til gjengjeld har CO2-avgiften økt tilsvarende.

I statsbudsjettet for neste år er veibruksavgiften for bensin foreslått redusert til 4,70 kroner. Regjeringen antar at pumpeprisen på bensin blir den samme som før.

– Forslagene antas samlet sett å ikke ha noen virkning på pumpeprisene på drivstoff til veitrafikk, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i pressemeldingen om kuttet.

Det er ikke Steffensen enig i. Han peker på at veibruksavgiften for bensin foreslås redusert med 25 øre til 4,70 kroner per liter. Samtidig øker CO2-avgiften for bensin med 43 øre per liter til 2,21 kroner. Dermed blir bensinavgiften neste år 18 øre høyere enn i år.

– Én avgift blir satt ned, mens en annen blir satt opp. I sum blir det økt pumpepris for bensin, sier Steffensen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer