Ett år siden Wuhan-utbruddet: WWF advarer om smitte fra ville dyr

Da koronautbruddet startet i Wuhan, antas det å ha oppstått da viruset smittet fra dyr til mennesker. Nå advarer WWF om markeder og handel med ville dyr.

En selger ved Huanan-markedet i Wuhan, der koronaviruset antas å først ha smittet fra menneske til dyr, steller duene han har hjemme. Bildet er fra oktober. WWF Verdens naturfond advarer om at sykdommer kan smitte fra dyr og til mennesker på dyremarkeder. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
En selger ved Huanan-markedet i Wuhan, der koronaviruset antas å først ha smittet fra menneske til dyr, steller duene han har hjemme. Bildet er fra oktober. WWF Verdens naturfond advarer om at sykdommer kan smitte fra dyr og til mennesker på dyremarkeder. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Vis mer
Publisert

Det var i den første uka av 2020 at myndighetene i Wuhan først meldte om at rundt 60 personer var blitt diagnostisert med en type lungebetennelse som viste seg å være forårsaket av en ny type koronavirus.

Innen kort tid hadde viruset spredt seg til Japan og Sør-Korea, før det i løpet av våren snudde verden på hodet da det bredte om seg i Asia, Europa og USA.

Tolv måneder senere er det få steder i verden der pandemien ikke dominerer hverdagen. Samtidig har antallet tilfeller har krøpet til over 82 millioner, mens det er registrert nesten 1,8 millioner koronarelaterte dødsfall, viser tall fra universitetssykehuset Johns Hopkins.

Smitte fra dyr

Allerede i pandemiens første uker ble det klart at forskere mente at viruset hadde spredt seg til fra dyr til mennesker. «Ground Zero» ble antatt å være Huanan-markedet i Wuhan som drev med ulovlig salg av ville dyr.

Denne teorien er nå godt bevist, understreket WWF Verdens naturfond i Tyskland i august, i en rapport om handel av ville dyr i den sørøstasiatiske Mekong-regionen. Onsdag ropte organisasjonen varsku om at verden kan stå overfor nye pandemiutbrudd dersom situasjonen ikke forbedres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer