Etiopia med nye anklager mot norsk professor

Etiopia retter nye anklager mot professor Kjetil Tronvoll, men nekter kjennskap til drapstruslene han har mottatt.

Professor Kjetil Tronvoll er blant verdens fremste eksperter på Etiopia, men anklages av landets myndigheter for å komme med «ubegrunnet kritikk og grunnløse, alvorlige anklager mot den etiopiske regjeringen». Foto: Berit Roald / NTB
Professor Kjetil Tronvoll er blant verdens fremste eksperter på Etiopia, men anklages av landets myndigheter for å komme med «ubegrunnet kritikk og grunnløse, alvorlige anklager mot den etiopiske regjeringen». Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

– Vi er ikke kjent med at han har mottatt drapstrusler, opplyser Etiopias ambassade i Stockholm, som er sideakkreditert til Norge, i en usignert epost til NTB.

Ambassaden benekter også kjennskap til uttalelsen fra lederen for den etiopiske etterretningstjenesten INSA, Shumete Gizaw, som i et intervju anklaget Tronvoll for å være betalt av TPLF for å spre desinformasjon om krigen i Tigray-regionen.

– Vi har dessverre ingen informasjon om disse angivelige kommentarene fra Shumete Gizaw, skriver ambassaden.

Grunnløse anklager

– Det vi derimot er kjent med, er professor Kjetil Tronvolls gjentatte og ubegrunnede kritikk og grunnløse alvorlige anklager mot den etiopiske regjeringen, heter det videre.

– Dette ser man lett i artiklene han har publisert på flere plattformer og i sosiale medier. Professor Tronvoll gikk for langt da han var eneste internasjonale observatør av det ulovlige valget som ble holdt av nå forbudte Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) 9. september 2020. Det var et absolutt brudd på Etiopias lover, skriver ambassaden.

Tronvoll er ikke overrasket over ambassadens påstand, men avviser anklagene som rettes mot ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer