Et tredje barn? Nei takk, sier unge kinesere

Kina førte i mange år en upopulær og streng ettbarnspolitikk. Nå vil myndighetene at kineserne får flere barn, men plutselig er det de unge som vegrer seg.

Slike bilder vil kinesiske myndigheter gjerne se flere av. Fødselstallene går ned i landet – og nå oppfordres unge par om å få tre barn. Foto: AP / NTB
Slike bilder vil kinesiske myndigheter gjerne se flere av. Fødselstallene går ned i landet – og nå oppfordres unge par om å få tre barn. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka sendte kinesiske myndigheter ut et gledesbudskap om at kinesiske par nå kan få tre barn. Men dagens unge jubler altså ikke.

Høye kostnader, begrenset plass og sosialt innarbeidede mønstre om at små familier er best, bremser kinesernes lyst til å få så mange som tre barn.

For mange unge betyr regjeringens mange løfter om støtte, lite på grunn av høye levekostnader.

– Mange av kvinnene jeg kjenner ønsker faktisk ikke å få barn i det hele tatt, forteller den 22 år gamle masterstudenten Yan Jiaqi til AFP i Beijing.

– Så ikke snakk om å få tre, sier hun.

Økende, aldrende befolkning

Men kinesiske myndigheter vil absolutt forsøke å overtale kvinner til å føde flere barn. De er bekymret for en stadig større, aldrende arbeidsstyrke med påfølgende økende helseutgifter og pensjonsutbetalinger. De frykter også for at den aldrende befolkningen på sikt vil føre til økonomisk stagnasjon.

Landets kommunistledelse må derfor klare å overtale folk som Yang Shengyi til å få flere barn. 29 åringen har fått to sønner, og mener det er mer enn nok i Beijing, som er en kostbar by å leve i.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer