Et tredje barn? Nei takk, sier unge kinesere

Kina førte i mange år en upopulær og streng ettbarnspolitikk. Nå vil myndighetene at kineserne får flere barn, men plutselig er det de unge som vegrer seg.

Slike bilder vil kinesiske myndigheter gjerne se flere av. Fødselstallene går ned i landet – og nå oppfordres unge par om å få tre barn. Foto: AP / NTB
Slike bilder vil kinesiske myndigheter gjerne se flere av. Fødselstallene går ned i landet – og nå oppfordres unge par om å få tre barn. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka sendte kinesiske myndigheter ut et gledesbudskap om at kinesiske par nå kan få tre barn. Men dagens unge jubler altså ikke.

Høye kostnader, begrenset plass og sosialt innarbeidede mønstre om at små familier er best, bremser kinesernes lyst til å få så mange som tre barn.

For mange unge betyr regjeringens mange løfter om støtte, lite på grunn av høye levekostnader.

– Mange av kvinnene jeg kjenner ønsker faktisk ikke å få barn i det hele tatt, forteller den 22 år gamle masterstudenten Yan Jiaqi til AFP i Beijing.

– Så ikke snakk om å få tre, sier hun.

Økende, aldrende befolkning

Men kinesiske myndigheter vil absolutt forsøke å overtale kvinner til å føde flere barn. De er bekymret for en stadig større, aldrende arbeidsstyrke med påfølgende økende helseutgifter og pensjonsutbetalinger. De frykter også for at den aldrende befolkningen på sikt vil føre til økonomisk stagnasjon.

Landets kommunistledelse må derfor klare å overtale folk som Yang Shengyi til å få flere barn. 29 åringen har fått to sønner, og mener det er mer enn nok i Beijing, som er en kostbar by å leve i.

– Vi har verken mye penger eller mye plass hjemme, så jeg ser ikke for meg at vi skal få et tredje barn, sier han.

– Vi merket fort overgangen fra å ha ett barn til to – det ble bare halvparten så mye på hver, fastslår han.

Vil ikke ha barn

For andre er det altså utenkelig å få barn i det hele tatt. Bylivet med sine høye utgifter, lange arbeidsdager, dyre boliger og en tøff og kostbar vei til utdannelse, gjør det lite attraktivt.

– Unge mennesker i dag tenker nok ikke så mye på å videreføre slekta. De føler at egen livskvalitet er viktigere, sier Yan Jiaqi.

Denne stadig mer utbredte holdningen skremmer Kinas ledere, som nå forsøker å snu trenden.

Men de vage løftene om å økonomisk støtte og større skille mellom arbeid og privatliv, slo i hvert fall ikke an i kinesiske sosiale medier.

Sosiale medier fulle av vitser

De nye signalene utløste derimot hånlige reaksjoner. Unge kinesere opplever sterk konkurranse på arbeidsmarkedet og dessuten et sterkt press om å støtte eldre foreldre. Og de har ikke søsken å dele kostnadene med – en byrde de må bære på grunn av Kinas tidligere ettbarnspolitikk.

Sosiale medier ble raskt arena for vitser om å øke befolkningen. Bilder av tredoble køyesenger til salgs ble spredd, samtidig som man fant lovprisninger av den økonomiske friheten til barnløse.

Kinaeksperter mener at regjeringen må gjøre langt mer enn bare å endre reglene.

– Å ha bare ett barn eller ingen barn har blitt den nye, sosiale normen i Kina,» sier Yi Fuxian, forsker ved University of Wisconsin-Madison.

Må tilby gratis barnepass

Yi mener Kina bør se til Japan, der myndighetene tilbyr gratis barnepass, gratis utdanning og boligtilskudd til unge par.

– Unge kinesere er under stort press, fastslår en kvinne i Shanghai. Selv har hun ett barn.

– De unge har ikke tid til å ta seg av barna på grunn av jobben. Og hvis de tar seg godt av barna, betyr det at de ikke har noen jobb, oppsummer hun tørt.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer