Erna Solberg: – Det er nå det gjelder

Nye coronatiltak er på vei, og nok en gang ber statsministeren Norge være med på et krafttak mot coronaviruset. Håpet er at dette skal bli det siste.

Statsminister Erna Solberg sier at coronapandemien har vart lengre enn hun håpte og trodde. Foto: Heiko Junge / NTB
Statsminister Erna Solberg sier at coronapandemien har vart lengre enn hun håpte og trodde. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

– Dette har vart mye lengre enn hva vi hadde håpet og trodd. Det har generelt gått ganske bra i Norge, men vi har den siste bakketoppen vi skal gjennom, sier statsministeren til NTB etter søndagens tale til folket.

Tirsdag vil hun legge fram nye nasjonale tiltak for Stortinget.

– Det er nå det gjelder, sier hun.

– Er dette siste runde?

– Hvis vi klarer å få ned smitten gjennom dette, så vil vi etter hvert ha fått mange vaksinerte. Mars og april er veldig avgjørende, for det avgjør om vi kan begynne å åpne i mai. Men hvis vi står i en smittebølge i begynnelsen av mai, som vi ikke har fått kontroll på, da klarer vi ikke å åpne igjen.

Lokale vs. nasjonale tiltak

Foreløpig har statsministeren vært knapp om hvilke nye tiltak hun ser for seg. Målet er uansett å stanse smitteøkningen som har herjet i Norge den siste tiden, godt hjulpet av muterte coronavarianter.

– Vi jobber med om, og hvordan, vi skal skjerpe tiltakene framover. Det er for øyeblikket veldig ujevnt hvordan smittetrykket er i landet. Mange kommuner har vært flinke til å slå ned utbrudd raskt. Og så er det nok noen som kunne vært litt raskere på, sier Solberg.

Hun forklarer at det største valget regjeringen kanskje står overfor, er hvor mye som skal være lokale tiltak og hvor mye som skal være nasjonale tiltak.

Ikke 12. mars-reprise

I sin tale til folket sammenlignet statsministeren situasjonen med en bakketopp. Det høres likt ut som i fjor, da helseminister Bent Høie (H) brukte fjellturmetaforer om den første smittebølgen i landet.

Den gang ble landet nedstengt 12. mars, en dato som nærmer seg igjen.

– Det er mye som er forskjellig fra 12. mars i fjor. Vi har høye smittetall, men vi har mye mer kunnskap. Vi har også mye sterkere tiltak på plass og jobber mye mer systematisk med smittesporing og oppfølging.

Statsministeren påpeker at langt flere testes nå, og at dagens høye smittetall ikke er direkte sammenlignbare med tallene 12. mars i fjor. Da var trolig flere smittet enn i dag.

– Den gangen måtte du være syk for å bli testet. Nå tester vi veldig mye, påpeker Solberg.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer