Erna ber innvandrere gi slipp på «60-tallsdrømmen»

- Vi må prøve å få endret holdningene, sier statsministeren.

(upublisert) Opprettet
Både statsministeren og barne- og likestillingsministeren Solveig Horne (Frp) uttrykte bekymring for at så få innvandrerkvinner er i arbeid, da de åpnet den første nasjonale dialogkonferansen mellom innvandrere og myndighetene onsdag. Tall som viser at kun 57 prosent av innvandrerkvinnene er i jobb, og at tallene for enkelte grupper, som somaliske kvinner, er helt nede på 20 prosenttallet, bekymrer de to.

Rollemodeller

- Arbeid er den viktigste arenaen for økonomisk selvforsørgelse og for å bli med på et fellesskap. Det er viktig for barna at foreldrene jobber og har kontakt med storsamfunnet. Både for å være gode rollemodeller og for at de som foreldre skal få kunnskap om og forstå formelle og uformelle regler i samfunnet, uttalte Solveig Horne. Erna Solberg understreket at utenforskap skaper grobunn for ekstremisme og pekte på hvor viktig det er å ha en jobb for å ikke falle utenfor i det norske samfunnet.

Foreldet drøm

Horne sier hun ser at færre innvandrerkvinner enn menn får godt nok utbytte av kvalifiseringen som gis til nyankomne til Norge. Hun sier hun vil forbedre introduksjonsprogrammet. Hun liker også dårlig tallene som viser at det er store forskjeller kommunene mellom hvor gode de er til å bidra til å få kvinnene ut i arbeid og utdanning. Solberg sier en viktig årsak til utenforskapet er at norsk arbeidsliv har høye krav til kompetanse, noe mange med innvandrerbakgrunn mangler. Hun sier myndighetene må bli bedre til å sørge for påfyll og kompetanseheving til disse gruppene. – Samtidig må vi puffe litt på. Mange kommer fra land hvor idealet er det som var 60-tallsdrømmen i Norge, med en utearbeidende mann og en hjemmearbeidende dame. Det har vært deres velferdsmål å sørge for at kvinnen kunne vært hjemme med barna. Da må vi prøve å få endret den holdningen, sier hun til NTB.

Gått ut på dato

Totalt fire statsråder og flere statssekretærer deltok under konferansen i Oslo kongresshus onsdag. Konferansen samler over 200 representanter fra blant annet ulike innvandrerorganisasjoner, innvandrerråd, kommuner og andre frivillige organisasjoner. Erna Solberg mener konferansen er en god erstatter for det avviklede kontaktrådet. - Vi følte KIM hadde gått litt ut på dato. Dette er en litt annen måte å velge ut representanter på. Her møter tre statsråder og flere statssekretærer deltakerne direkte i workshops og dialog, sier hun. Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, mener også grepet er godt. - Her får flere aktører enn med den gamle ordningen komme i direkte i kontakt med dem som kan sette i gang prosesser og tiltak, noe som er meget bra. Men utfordringen er at det kun er satt av én dag til denne kontakten, og det er for lite. Men det er et godt første steg, sier Afsar til NTB. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.