Erling Lorentzen refser «Atlantic Crossing»

Erling Lorentzen (97), enkemannen etter prinsesse Ragnhild, refser TV-serien «Atlantic Crossing» og omtaler den som «et dypt løgnaktig inntrykk av historien».

97 år gamle Erling Lorentzen går hardt ut mot TV-serien «Atlantic Crossing», som han mener skaper et «løgnaktig inntrykk av historien». Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
97 år gamle Erling Lorentzen går hardt ut mot TV-serien «Atlantic Crossing», som han mener skaper et «løgnaktig inntrykk av historien». Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

– Gjennom å legge seg tett på virkelige begivenheter, med kjente historiske personer hvis liv vi vet noe om, og samtidig ta seg de største friheter, skaper «Atlantic Crossing» et dypt løgnaktig inntrykk av historien, skriver Lorentzen i en Aftenposten-kronikk.

TV-serien handler om det nære forholdet mellom kronprinsesse Märtha og USAs president Franklin D. Roosevelt under annen verdenskrig. Debatten har rast den siste tiden om fiksjon kontra historiske fakta.

Flere historikere har pekt på en rekke faktafeil og har ment at serien tar seg for store friheter i sin skildring av de historiske hendelsene.

– Skammelig

Lorentzen var motstandsmann under krigen og med i Kompani Linge. Han var livvakt for kongefamilien da de returnerte til Oslo i juni 1945. Det var slik han møtte sin kommende hustru, prinsesse Ragnhild, som er kong Haralds eldste søster.

Lorentzen mener at TV-serien har mange tendensiøse fremstillinger, som han karakteriserer som «direkte grotesk».

– Kongefamilien har ikke muligheten til å gi uttrykk for sine meninger. Når jeg velger å ytre meg, er det fordi jeg sto nær noen av dem hvis liv her er blitt brukt i kommersiell hensikt, skriver Lorentzen videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer