Erling Lorentzen er død: Kongefamilien i sorg

Erling Lorentzen, enkemannen til prinsesse Ragnhild, døde tirsdag etter kort tids sykdom, 98 år gammel, opplyser familien til NTB.

Erling Lorentzen under dåpen av redningsskøyta «Prinsesse Ragnhild». Foto: Heiko Junge / NTB
Erling Lorentzen under dåpen av redningsskøyta «Prinsesse Ragnhild». Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lorentzen giftet seg i 1953 med prinsesse Ragnhild, det eldste barnet til kong Olav, og søsteren til kong Harald. Prinsesse Ragnhild døde i 2012 i parets hjem i Rio de Janeiro.

– Vår kjære far, Erling Lorentzen, sovnet stille inn i Oslo i dag, 9. mars 2021, opplyser Lorentzens familie til NTB via Slottet.

Kong Harald uttrykker i en kondolansemelding på vegne av hele kongefamilien sorg etter dødsfallet.

– Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar, sier kong Harald.

Skipsreder og motstandsmann

Lorentzen var skipsreder og forretningsmann og gjorde seg bemerket som motstandsmann under krigen. Da samarbeidet han med blant annet Gunnar Sønsteby i kampen mot den tyske okkupasjonsmakten.

Erling Lorentzen delte i 2019 ut Gunnar Sønstebys pris til forleggeren William Nygaard. Foto: Heiko Junge / NTB
Erling Lorentzen delte i 2019 ut Gunnar Sønstebys pris til forleggeren William Nygaard. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Han var livvakt for kongefamilien da de kom tilbake til Oslo 7. juni 1945, og det var slik han møtte prinsesse Ragnhild, som senere ble hans kone.

Etter bryllupet bosatte paret seg i Brasil, der Lorentzen slo seg opp som en svært vellykket forretningsmann.

Aktiv i debatt

Den siste tiden har Lorentzen tilbrakt i Norge. Han var blant annet aktivt med i debatten om TV-serien «Atlantic Crossing», som omhandler kongefamiliens liv i krigsdagene på 40-tallet.

– Gjennom å legge seg tett på virkelige begivenheter, med kjente historiske personer hvis liv vi vet noe om, og samtidig ta seg de største friheter, skaper «Atlantic Crossing» et dypt løgnaktig inntrykk av historien, skrev Lorentzen i en kronikk i Aftenposten om serien.

Serieskaperne understreket i sitt svar at de aldri hadde hevdet at de ville gi en korrekt gjengivelse av historien, men at de hadde latt seg inspirere av de virkelige hendelsene.

Lorentzen var også en av de finansielle støttespillerne til nettavisen Aldrimer, som dekket det norske forsvaret og sikkerhetssituasjonen her til lands.

Tildelt flere utmerkelser

Lorentzen er tildelt en rekke utmerkelser, blant annet St. Olavsmedaljen med ekegren for sin krigsinnsats. I 1977 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

Lorentzen var sønn av skipsreder Øyvind Lorentzen og Ragna Nilsen, og kom opprinnelig fra Huseby i Oslo.

Kongen i sorg

Kong Harald uttrykker sorg etter at Erling Lorentzen tirsdag døde. Foto: Lise Åserud / NTB
Kong Harald uttrykker sorg etter at Erling Lorentzen tirsdag døde. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Kong Harald uttrykker sorg etter at hans svoger, Erling Lorentzen, døde tirsdag, og sier tankene går til hans nærmeste.

– Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar, sier kong Harald på vegne av hele kongefamilien.

Lorentzen var enkemannen til prinsesse Ragnhild, kong Haralds storesøster og kong Olavs eldste barn.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer