Erklærer unntakstilstand i Venezia: - Det er krise

Det vil bli erklært unntakstilstand i Venezia etter at storm og kraftige regnskyll førte til oversvømmelse tirsdag. Vannet har ikke stått så høyt på 53 år.

FLOM: Vannstanden i Venezia i Italia har økt dramatisk etter storm og kraftige regnskyll tirsdag. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er bare én gang tidligere i moderne tid at vannstanden har vært så høy i den italienske byen, og det var i november i 1966. Den gang steg vannet 1,94 meter. Tirsdag var vannstanden 1,87 meter.

Borgermester Luigi Brugnaro i Venezia sier at han kommer til å erklærte unntakstilstand i byen onsdag, og da kommer alle skoler til å bli holdt stengt.

Brugnaro kaller det en «krise» og sier han kommer til å spørre regjeringen om hjelp til å dekke kostnadene som vil påløpe som følge av oversvømmelsen.

– Vi må hjelpe hverandre. Vi stå samlet for å møte denne situasjonen, som er et resultat av klimaendringene, sier borgermesteren.

En oversvømmet kafé i Venezia. Byen ble rammet av store oversvømmelser tirsdag på grunn av mye nedbør og sterk vind. Foto: AP / NTB scanpix
En oversvømmet kafé i Venezia. Byen ble rammet av store oversvømmelser tirsdag på grunn av mye nedbør og sterk vind. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Storm og kraftige regnskyll i tillegg til høyt tidevann førte til at den kjente Markusplassen ble dekket av over halvannen meter vann da vannstanden var på det høyeste sent tirsdag kveld.

Plassen, som er et yndet mål for turister, er ofte utsatt for oversvømmelser fordi den ligger i den laveste delen av byen, men det er sjelden at det kommer så mye vann som det gjorde tirsdag.

Vannet flommet blant annet inn i inngangspartiet til den berømte Markuskirken. En talsmann for kirkerådet sier at kun fem ganger tidligere i kirkens historie, byggingen startet i år 828, har den vært utsatt for så omfattende vannmasser. Og tre av disse oversvømmelsene har skjedd de siste 20 årene, noe talsmannen påpeker er bekymringsfullt.

Også andre deler av Italia fikk kjenne på værgudenes vrede tirsdag. I en rekke byer sør i landet, som Taranto, Brindisi og Matera holdt skoler stengt på grunn av ekstremværet. Det samme ble gjort i flere byer på Sicilia.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer