Forskjellen på orm og slange

Er orm en slange?

Orm, slange eller snok? Er det egentlig noen forskjell?

SLAGER ER ORMER: En slange er en orm, men en orm er ikke en slange. Dette er en hoggorm. Foto: Paul Kleiven / NTB
SLAGER ER ORMER: En slange er en orm, men en orm er ikke en slange. Dette er en hoggorm. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å bli forvirret når man snakker om slanger og ormer. For de fleste vet sånn noenlunde hva det er, men er det faktisk noe forskjell på betegnelsene for reptilene? Leder for Norsk Herpetologisk Forening, Thor Håkonsen, sier at når noen spør om forskjellen svarer han alltid: – Alle slanger er ormer, men ikke alle ormer er slanger.

Orm

Når det er snakk om orm er fellesbetegnelsen for denne et dyr som er langt, og som mangler armer og ben. En orm er en betegnelse på alle virvelløse dyr. Ifølge Håkonsen er ikke begrepet orm et vitenskapelig begrep slik som slange er under kategorien reptil. Han forteller at orm egentlig bare er et gammelt «sekkebegrep» for blant annet mark, benløse øgler og bendelorm med flere.

Slanger

En slange er et krypdyr som faller under kategorien reptiler. En slange kjennetegnes ved langstrakt, lemmeløs kropp og som regel relativt kort hale. Lengden varier i alt fra ti centimeter til sju meter.

Snok

I tillegg til betegnelsene orm og slange finnes det også snok. Snok er i familie med slange. De er lange og slanke slanger og ofte smidigere og raskere enn større slanger. De finnes i også i alle verdensdelene.

Så: Alle slanger er altså ormer, men alle ormer er ikke slanger, mens snoker er slanger, men ikke alle slanger er snoker.

Kilder: Store norske leksikon, Norsk Herpetologisk Forening

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer