Entreprenører i Gjerdrum fikk godkjenne eget arbeid

Entreprenørene som bygde boligfeltet på Ask i Gjerdrum godkjente selv at arbeidet ble utført tilfredsstillende. En slik selvgodkjenning er ikke lenger lov.

Dokumenter fra 2006 viser at entreprenørene i boligfeltet på Gjerdum selv fikk godkjenne arbeidet de utførte på stedet. To år senere ble slik egengodkjenning forbudt, skriver Aftenposten. Foto: Heiko Junge / NTB
Dokumenter fra 2006 viser at entreprenørene i boligfeltet på Gjerdum selv fikk godkjenne arbeidet de utførte på stedet. To år senere ble slik egengodkjenning forbudt, skriver Aftenposten. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fire firmaer sto bak prosjektering, grunnarbeider og bygging av boliger i et av de hardest rammede boligfeltene etter leirskredet på Ask i Gjerdrum. Alle søkte om selv å få kontrollere at eget arbeid ble utført tilfredsstillende, noe som ble innvilget av kommunen, skriver Aftenposten.

Dette kommer fram i noen av dokumentene som kommunen har frigjort etter ulykken.

Et femte firma sto for byggingen av selve boligene. Også dette firmaet bekrefter overfor avisen at de selv godkjente arbeidet de hadde utført i 2006.

I 2008 og 2010 kom nye regler som sa at man ikke selv fikk godkjenne arbeider, men at uavhengige eksperter må stå for kontroll.

Alle arbeidene ble utført med utgangspunkt i grunnundersøkelsene som Norges geotekniske institutt (NGI) hadde utført.

I dokumentene kommer det også fram at kommunen hadde mulighet til utføre stikkprøver for å kontrollere arbeidet, men at det ikke ble gjort.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer