Mulig meteor over Østlandet:

Enorme smell og kraftig lys: - Helt sikkert en meteor

En meteor førte til lysglimt og høye smell over store deler av landet natt til søndag. Nå jobber Norsk meteornettverk med å finne ut hvor den kan ha landet.

Det som sannsynligvis har vært en meteor ble sett fra flere deler av landet natt til søndag. Slik så himmelen ut i etterkant av meteoren. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Det som sannsynligvis har vært en meteor ble sett fra flere deler av landet natt til søndag. Slik så himmelen ut i etterkant av meteoren. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er helt sikkert at dette er en meteor. I det øyeblikket den treffer vår atmosfære blir den så varm fordi den bremses opp, og da lyser den opp himmelen. I det den treffer jorda, kalles det et meteoritt, sier astronom Vegard Lundby Rekaa ved Norsk meteornettverk til TV2.

Det er foreløpig usikkert hvor meteoren, eller meteorregnet, kan ha landet.

Norsk meteornettverk skriver at de vil jobbe utover dagen med å analysere videoer for å slå fast hvor meteoren falt og hvor den kom fra.

– Foreløpige beregninger tyder på at den falt over Finnemarka mellom Modum og Lier, og at det er mulig at deler har falt ned til bakken som meteoritter, opplyser de.

Morten Bilet i Norsk meteornettverk sier til VG at dette nok er en stor meteor og at dette er sjeldent.

– Den har mest sannsynlig kommet inn fra asteroidebeltet, mellom Mars og Jupiter. Det kan være jern, og det kan være sten, det vet vi ikke ennå, sier han.

Fra Halden i sør til Eidsvoll i nord

Øst politidistrikt meldte først om en rekke henvendelser fra folk om høye smell, lys og mulige nødbluss.

Politiet fikk i natt inn meldinger fra Halden i sør til Eidsvoll i nord.

Også Sørøst politidistrikt og Innlandet politidistrikt melder om svært mange meldinger.

Meteoren inntraff noen minutter etter klokka 1 natt til søndag.

Enorme smell og kraftig lys

Også på Evje utenfor Kristiansand meldes det om observasjoner, noe som tyder på at den har hatt bane fra nord mot sør.

Lysglimtene ble etterfulgt av det som flere beskriver som enorme smell. Lysglimtet var så kraftig at det for mange opplevdes som nesten dagslys.

Flere videokutt fra hendelsen som deles på nettet viser dette.

Sannsynligvis en meteor

«Det ekstremt kraftige lyset som ble sett over Østlandet nettopp, etterfulgt av buldring og et røykspor, var sannsynligvis en diger meteor», skriver astrofysikeren Eirik Newth på Twitter.

Ifølge Newth er observasjoner av meteorer ikke sjeldne i seg selv.

«Det er bare sjelden at de går rett over så tett befolkede områder en sommernatt når mange er oppe», skriver han.

Intens rødfarge

«Flere observasjoner melder intens rødfarge som blir lysere og skifter til hvit før det oppløses», opplyser Hovedredningssentralen Sør-Norge, som også har fått inn flere meldinger om hendelsen.

En meteor er en glødende lysstripe av luft og gass på himmelen. Fenomenet opptrer når et legeme fra verdensrommet, en meteoroide, kommer inn i jordens atmosfære.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer