Enkelt forklart: Dette er USA-valget

SOL forklarer det amerikanske valgsystemet.Det amerikanske valgsystemet er i beste fall kaotisk og uoversiktelig for oss på denne siden av Atlanterhavet.

Og det er ikke nødvendigvis slik at den mest populære kandidaten er den som blir President i USA.

Så hvordan er det egentlig det amerikanske valgsystemet fungerer, og hva er det som foregår akkurat nå på andre siden av "dammen"?

SOL svarer på det du lurer på om USA-valget:


 


 1. Velger de USAs president nå?


  Nei, dette valget er et nominasjonsvalg og kandidatene kjemper om å bli sitt partis nominerte. Altså hvem som skal stille som presidentkandidat i valget som starter høsten 2016.


 2. Hva er et nominasjonsvalg, og hva er forskjellen på primærvalg og et "caucus"?


  Ulikt andre land, der partiene selv nominerer kandidater til å stille i presidentvalget, holder USA allmenne valg om hvem som skal representere partiene i det avgjørende valget. Alle som registrerer seg som enten demokrater eller republikanere, kan stemme i disse valgene, skriver SNL.no.

  Ved åpent primærvalg kan en velger stemme på hvilken som helst kandidat uavhengig av egen partitilknytning, mens i et lukket primærvalg kan velgeren kun stemme hvis de er registrert som «velger» med tilhørighet til partiet.

  Et "caucus" er et slags allmøte hvor man stemmer seg frem til, eller diskuterer seg frem til, et resultat, skriver Nettavisen.


 3. Hva avgjør hvem som vinner nominasjonen?


  For at en kandidat skal vinne nominasjonskampen innad i sitt parti trenger de et flertall av stemmer fra partiets delegater.

  For Demokratene betyr det 2382 stemmer av 4763 mulige, mens det hos Republikanerne er 1237 stemmer av 2472 mulige, ifølge Ballotpedia.com.

  Delegater fordeles mellom kandidatene basert på deres oppslutning blant velgerne.


 4. Hva er en delegat og en superdelegat?


  Delegater er "valgmenn" som på forhånd har kunngjort hvilken kandidat de støtter, og har forpliktet seg til å stemme på den kandidaten.

  Superdelegater er valgmenn som ikke er forpliktet til å stemme på en bestemt kandidat, men avgjør hvem de gir sin stemme til uavhengig av nominasjonsvalgene.

  Kilde: Wikipedia


 5. Hvor mange kandidater er det?


  Det er fortsatt mange med i nominasjonskampen, i følge Ballotpedia, men det er i all hovedsak fem kandidater det handler om:

  Demokrater
  Hillary Clinton
  Bernie Sanders

  Republikanere
  Ted Cruz
  Marco Rubio
  Donald Trump


 6. Hva er forskjellen mellom Republikanerne og Demokratene?


  Det republikanske parti ansees som mer næringslivsvennlige og mener den amerikanske regjeringen burde ha mindre makt når det gjelder økonomisk regulering. De er mer konservative når det kommer til verdispørsmål som for eksempel abort og likekjønnede ekteskap.


  Det demokratiske partiet er på sin side mer liberale på verdispørsmål og har tradisjonelt et større sosialt engasjement. De mener det er staten og det offentlige sin oppgave å regulere økonomien og ønsker mer skattelegging av næringslivet, skriver Investopedia.com.


 7. Må jeg ha fulgt med fra starten av valget?


  Nei, det er ikke før etter "Super Tirsdag" som var natt til 2. mars, der 13 stater og et territorium avholdt sine valg, at det begynner å bli spennende.

  Vi begynner først nå å ane hvilke av de forskjellige kandidatene som kan ende opp med å bli sitt partis presidentkandidat.

  Les mer: Valgresultater etter "Super Tirsdag"


 8. Når får vi vite hvem som blir presidentkandidater?


  Selve nominasjonskampen, og den endelige avgjørelsen av hvilken kandidat som skal stille for sitt parti i Presidentvalget, avsluttes med de to store partienes landskonferanser i juli.

  Demokratene avholder sin konferanse den 25. juli i Philadelphia, Pennsylvania, og Republikanerne har sin den 18. juli Cleveland, Ohio.

  Kilde: Wikipedia


 9. Vil du vite mer?


  Les også: SOL sin guide til det amerikanske valgsystemet.


Legg til sol_no på SnapChat