Enkelt å gjøre byen strømløs: - Gi meg fem minutter

Detaljerte kart over strømnettet ligger åpent på nettet. – Det er helt klart bekymringsfullt, sier krigsforsker.

I Norge er det lovfestet at sensitive kraftopplysninger skal beskyttes for å sikre den elektriske infrastrukturen i landet. Likevel er transformatorstasjoner og kraftledninger detaljert inntegnet i offentlige kart. Bildet er fra Sogn transformatorstasjon i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB
I Norge er det lovfestet at sensitive kraftopplysninger skal beskyttes for å sikre den elektriske infrastrukturen i landet. Likevel er transformatorstasjoner og kraftledninger detaljert inntegnet i offentlige kart. Bildet er fra Sogn transformatorstasjon i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har en åpen oversikt over trafostasjoner og høyspentledninger i hele landet på sine nettsider, skriver Bergens Tidende.

– Hadde du gitt meg fem minutter, kunne jeg klart å finne ut av hvilke stasjoner og master jeg skulle ta ned for å gjøre hele Bergen strømløst, sier forsker Tor Ivar Strømmen ved Sjøkrigsskolen til avisen.

Han retter kraftig kritikk mot NVE for at kartoversikten er så lett tilgjengelig.

Men Eldri Holo, seksjonssjef for beredskap i NVE, er ikke bekymret.

– Når det gjelder kartløsningen vår så viser den fysisk infrastruktur som er synlig og ligger over bakken, den er ikke vurdert å være kraftsensitiv.

– Informasjonen på kartet er fullt mulig å tilegne seg på andre måter, derfor har NVE vurdert at den kan deles. At informasjonen ligger åpent på nett, er ikke noe man bør bekymre seg for, mener Holo.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer