Skoleelever klimastreiket

Engasjerte ungdommer over hele landet streiket på nytt for klimaet

Over hele landet gikk ungdommer ut i en ny klimastreik fredag. I Oslo møtte klimaengasjerte ungdommer opp på Eidsvolls plass utenfor Stortinget.

Skoleelever klimastreiket foran Stortinget i Oslo fredag. Lignende demonstrasjoner fant sted over hele landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Skoleelever klimastreiket foran Stortinget i Oslo fredag. Lignende demonstrasjoner fant sted over hele landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Rundt 40 steder landet rundt ble det arrangert demonstrasjoner fredag – både i de største byene som Oslo, Trondheim, Bergen, Kristiansand, Bodø og Tromsø, men også på mindre steder som Osterøy, Tvedestrand, Dalen, Bø, Flatdal, Tingvoll, Balestrand og Vågan.

I Oslo stilte en rekke ungdomsorganisasjoner opp foran Stortinget og kom med engasjerte appeller til like engasjerte ungdommer som taktfast ropte «Erna er feig». Det skal ha vært mellom 4.000 og 5.000 ungdommer til stede, opplyser Stortinget til NTB.

SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til regjeringens vilje til å gjøre noe effektivt i klimapolitikken.

– Jeg er dessverre redd vi får se en oppvisning i dobbeltmoral fra regjeringen. Samtidig som de pøser på med nye områder der oljedirektørene får boltre seg, vil de rose ungdommen for engasjementet mot klimakutt, sier Lysbakken.

– Vårt budskap til regjeringspartiene er: Engasjer dere selv! Hør på ungdommen, og kutt utslippene, sier han.

Reaksjon

Ungdommene ønsker at politikerne skal ta mer ansvar for å løse klimakrisen og har streiket flere ganger i løpet av våren. 6. juni stemte flertallet på Stortinget ned de klimastreikende ungdommenes krav, og fredagens streik var en reaksjon på at lite har skjedd siden da.

Ungdommene krever blant annet at det ikke gis flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og at mer enn halvparten av norske klimautslipp skal kuttes innen 2030.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for at så mange barn og unge har danset, hoppet og stått opp for klimaet her i dag. Det har vært god stemning, og en god feiring, men under ligger et stort alvor: Disse barna og unge kjemper for sin egen fremtid og i solidaritet med alle fremtidige generasjoner, som er de som kommer til å bli hardest rammet av klimaendringene, sier nasjonal talsperson Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne til NTB.

Klimabrøl

Etter at elevarrangementet var avsluttet ved 14-tiden på Eidsvolls plass, fortsetter fredagen med et demonstrasjonstog fra Youngstorget, arrangert av organisasjonen Klimabrølet, som ikke har noe med organiseringen av skolestreiken å gjøre, men som har samme mål: Å få fortgang i klimapolitikken.

Dette arrangementet starter på Youngstorget, og deretter skal demonstrantene gå i tog til Eidsvolls plass. Der blir det klimaappeller og ett minutts stillhet før forsamlingen bokstavelig talt skal brøle mot Stortinget.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener dette er et klimabrøl som politikerne må lytte til.

– Vi er første generasjon som kjenner klimaendringene på kroppen, og vi er siste generasjon som kan gjøre noe med det. Vi skylder våre barn og barnebarn å ta det ansvaret på alvor. Både lokalt, nasjonalt og globalt, mener Støre.

Ugyldig fravær

Mange elever som deltar i streiken, får ugyldig fravær fra skolen.

I en undersøkelse foretatt av NorgesBarometeret, konkluderes det med at det varierer fra kommune til kommune om skolene fraværsfører deltakelse i klimastreiker.

Det er kommuner i Midt-Norge som i størst grad har en vedtatt framgangsmåte for fraværsføring, og det er også i denne regionen flest kommuner mener det skal føres fravær. Kommuner på Vestlandet mener i størst grad at det bør være opp til skolen.

Une Bastholm i MDG peker på at partiet har lagt fram et forslag i Stortinget om å gi unge politisk streikerett, slik at de slipper å være redde for ikke å få karakterer fordi de har vært borte fra skolen på grunn av demonstrasjoner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer