Kina:

Endret reglene. Nå fødes enda færre barn

Kina har løsnet på den strenge ettbarnspolitikken, men den ventede babyboomen uteblir. I fjor sank fødselstallene med nesten en tredel fra året før.

Den kinesiske familiepolitikken ble myket opp for fem år siden, men fødselstallene faller likevel. Foto: AP Photo/Andy Wong/NTB
Den kinesiske familiepolitikken ble myket opp for fem år siden, men fødselstallene faller likevel. Foto: AP Photo/Andy Wong/NTB Vis mer
Publisert

Etter flere tiår med ettbarnspolitikken endret Beijing reglene i 2016, og det ble tillatt for familier å få to barn. Bakgrunnen var bekymring for kombinasjonen av en aldrende befolkning og en krympende arbeidsstyrke.

I fjor ble det registrert 10,04 millioner fødsler, viser fødselsstatistikk som ble offentliggjort mandag. Året før var tallet 14,65 millioner, ifølge tall som ble lagt fram tidligere denne måneden, og dermed om lag 30 prosent høyere. Fødselstallene synker for fjerde år på rad, ifølge statistikken.

Mandagens tall kan riktignok bli oppjustert noe senere. Antall registrerte fødsler er vanligvis lavere enn det faktiske antallet ettersom ikke alle registrerer barnet umiddelbart.

Av barna som ble født i fjor, var 52,7 prosent gutter og 47,3 prosent jenter.

Kvinner venter

– Fødselstallet er lavere enn antall personer som tok opptaksprøven til universitetene, bemerket en person på plattformen Weibo, det kinesiske alternativet til Twitter. Vedkommende la til at aldring kommer til å bli et alvorlig problem i flere tiår framover.

En annen kalte den lave andelen for «den største krisen den kinesiske nasjonen står overfor».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer