- En krigsforbrytelse som ikke kan overses

18 kristne palestinere er drept i et angrep mot en gresk-ortodoks kirke i Gaza by der flere hundre internt fordrevne hadde søkt tilflukt, hevder myndighetene.

Kirken i Gaza by der mange sivile palestinere hadde søkt tilflukt ble torsdag kveld rammet av et israelsk rakettangrep, men det er uklart om skadene skyldtes et direkte treff eller ringvirkninger av et angrep mot et mål like ved. Hamas sier at mange enten ble drept eller såret. Foto: Abed Khaled / AP / NTB
Kirken i Gaza by der mange sivile palestinere hadde søkt tilflukt ble torsdag kveld rammet av et israelsk rakettangrep, men det er uklart om skadene skyldtes et direkte treff eller ringvirkninger av et angrep mot et mål like ved. Hamas sier at mange enten ble drept eller såret. Foto: Abed Khaled / AP / NTB Vis mer
Publisert

Palestinske tjenestemenn sier at minst 500 muslimer og kristne hadde søkt ly i kirkebygningen som følge av de israelske bombetoktene.

Den israelske hæren IDF bekrefter at deler av kirken ble ødelagt i et angrep som var rettet mot et militært mål og sier de undersøker saken.

Angrepet fordømmes på det sterkeste av det ortodokse patriarkatet i Jerusalem, som sier det utgjør en krigsforbrytelse. Patriarkatet har ikke oppgitt noe tall på drepte og sårede.

- Krigsforbrytelse

– Å angripe kirker og deres institusjoner, i tillegg til de tilfluktsstedene som de utgjør for å beskytte uskyldige innbyggere – spesielt for barn og kvinner som har mistet sine hjem som følge av israelske luftangrep mot boligområder de siste 13 dagene – utgjør en krigsforbrytelse som ikke kan overses, uttaler patriarkatet.

Generaldirektøren ved Shifa-sykehuset, Mohammed Abu Selmia, sa tidligere fredag at titalls mennesker er såret i kirkeangrepet. Han kan ikke oppgi noe presist dødstall fordi lik fortsatt ligger i ruinene, skriver nyhetsbyrået AP.

En overlevende hevder overfor Al Jazeera at det ikke kom noen advarsler fra det israelske militæret i forkant av angrepet.

Historisk kirke

Sankt Porphyrius-kirken er den eldste kirken i Gaza by som fortsatt er i bruk. Kirken ligger ikke langt fra Al-Ahli-sykehuset, der hundrevis av sivile ble drept i et luftangrep tirsdag – et angrep som begge parter anklager hverandre for.

Det er anslagsvis 1000 kristne blant Gazastripens 2,3 millioner innbyggere.

Øyenvitner sier til nyhetsbyrået AFP at angrepet så ut til å være rettet mot et mål i nærheten av kirken. De sier også at fasaden på kirken ble ødelagt, noe som førte til at en nabobygning raste sammen. De oppgir at mange sårede ble brakt til sykehus.

Ifølge det israelske forsvaret (IDF) har jagerfly angrepet et kommando- og kontrollsenter som den hevder var involvert i å skyte raketter og granater mot Israel.

– Etterforskes

– Som et resultat av IDFs angrep, ble en kirkevegg i området ødelagt, sier IDF til AFP og legger til at de er klar over meldingene om at personer ble drept og at hendelsen derfor etterforskes.

Israelsk bombing har siden Hamas-angrepet mot Israel den 7. oktober tatt livet av minst 3.785 palestinere på Gazastripen, de fleste av dem sivile, ifølge det Hamas-kontrollerte helsedepartementet.

Hamas-angrepet tok livet av rundt 1400 israelere og flere utenlandske borgere, og også her var de fleste ofrene sivile, ifølge israelske myndigheter.

Rundt 200 mennesker er i tillegg bortført til Gazastripen, der de holdes som gisler.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer