Afghanistan:

- En desperat ille situasjon som trenger umiddelbar oppmerksomhet

Rundt ti millioner afghanske barn risikerer ifølge Redd Barna å mangle mat i 2021. Organisasjonen ber verdenssamfunnet om 11,1 milliarder kroner til hjelpen.

En jente utenfor sitt midlertidige hjem i en leir for internt fordrevne flyktninger i Kabul mandag. Halve befolkningen i det krigsherjede landet risikerer å gå sultne i 2021, blant dem er det 10 millioner barn, advarer Redd Barna. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
En jente utenfor sitt midlertidige hjem i en leir for internt fordrevne flyktninger i Kabul mandag. Halve befolkningen i det krigsherjede landet risikerer å gå sultne i 2021, blant dem er det 10 millioner barn, advarer Redd Barna. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over 18 millioner mennesker i Afghanistan trenger livsviktig støtte, blant annet til mat, varsler Redd Barna. Blant dem er det minst 9,7 millioner barn.

Redd Barnas landdirektør i Afghanistan, Chris Nyamandi, sier landet sliter med en blanding av voldelige konflikter, fattigdom og koronapandemien.

– Det er en desperat ille situasjon som trenger umiddelbar oppmerksomhet fra det internasjonale samfunnet, sier han.

Redd Barna ber om 1,3 milliarder dollar (11,1 milliarder kroner) for å betale for bistand knyttet til krisen i år.

FN og dets humanitære partnere ba også tidligere i år om drøyt 11 milliarder kroner i nødhjelp til 16 millioner afghanere. I fjor var det rundt 2,3 millioner som trengte livreddende støtte.

– Det er en stor økning i mennesker som trenger hjelp, påpeker Stephane Dujarric, talsmann for FNs generalsekretær.

Inflasjon og trege fredssamtaler

Situasjonen ser altså langt dystrere ut i år, ifølge nødhjelpsorganisasjonene. Fredssamtalene mellom afghanske myndigheter og Taliban har så langt ikke ført til noen konkrete resultater eller mindre vold, og koronapandemien rammer flere millioner afghanske familier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer