Trumps 4. juli-tale

- En dag vil vi se det amerikanske flagget på Mars

De mye omtalte stridsvognene og militærflyene satte rammen da president Donald Trump hyllet historiske amerikanske bragder i sin 4. juli-tale i Washington.

Donald Trump talte på en regntung ettermiddag i Washington. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
Donald Trump talte på en regntung ettermiddag i Washington. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I forkant av uavhengighetsmarkeringen lovet Trump «tidenes show» utenfor Lincolnmonumentet i Washington, men ettermiddagsbyger og nedbør gjorde at mange publikummere trakk vekk.

National Mall-parken utenfor monumentet var imidlertid fullt da Trump inntok podiet. Presidenten innledet talen med å sitere Thomas Jeffersons uavhengighetserklæring.

– Vi holder disse sannhetene til å være selvsagte at alle mennesker er skapt like, at de er gitt visse uforanderlige rettigheter, blant disse er liv, frihet og jakten på lykke.

Frihetskamper

Trump dro fram suffragettene, som kjempet fram kvinnelig stemmerett, og borgerrettighetsbevegelsen som eksempler på amerikanske frihetskamper i uavhengighetserklæringens ånd.

Presidenten hyllet også det amerikanske militæret, før han ramset opp amerikanske krigsbragder, fra den tripolitanske krigen til andre verdenskrig. Han lovet også framtidige bragder fra amerikansk side.

– En dag vil vi se det amerikanske flagget på Mars, sa han.

Trump tok tidvis pauser fra talen mens jagerfly fløy over Lincolnplassen. De omstridte stridsvognene som har blitt en snakkis i USA de siste dagene, var plassert rundt plassen.

Strid om stridsvogner

Ønsket om stridsvogner har vakt oppsikt blant antikrigsdemonstranter i Washington som i klare ordelag har sagt hva de mener om presidentens ønske.

Noen kritikere mener Trump brøt med uskrevne regler, og at han bruker dagen til å styrke sin posisjon. Det hvite hus laget et eget VIP-område, der billetter ble delt ut til allierte av administrasjonen.

Selv om den amerikanske nasjonaldagen har rykte på seg for å være patriotisk, er den normalt sett frigjort fra politikken. Den er vanligvis heller ikke dominert av militære elementer.

Det har også vært kritikk rettet mot hva feiringen kommer til å koste.

– I stedet for å ta for seg for eksempel hjemløshet blant krigsveteraner, bruker han heller penger på å øke sitt ego gjennom en parade som egentlig handler om ham. For en sløsing med penger, sier demokraten Julian Castro.

Demonstranter

I forkant av talen ble to personer pågrepet i forbindelse med flaggbrenning utenfor Det hvite hus. I USA er det ikke ulovlig å brenne flagg, men Secret Service sier at flaggbrenningen fant sted utenfor tillatelsene utstedt av Nasjonalparkstjenesten.

To medlemmer av Secret Service ble lettere skadd i forbindelse med pågripelsene.

Ved parken utenfor Lincolnmonumentet ble det holdt flere demonstrasjoner. Blant annet tok den venstreorienterte organisasjonen Code Pink med sin «Baby Trump» – en stor oppblåst dukke som viser presidenten i bleier.

Men Nasjonalparkstjenesten har nektet demonstrantene å fylle den oppblåsbare ballongen med helium. Dermed forble framstillingen av en sur og barnslig Trump på bakken. Demonstranter delte også ut små ballonger av «Baby Trump» på pinner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer