Ny undersøkelse viser at hver tredje arbeidstaker jobber gratis overtid. Foto: NTB scanpix
Ny undersøkelse viser at hver tredje arbeidstaker jobber gratis overtid. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hver tredje arbeidstaker jobber gratis overtid

En av tre arbeidstakere jobber overtid uten å få betalt

En analyse av YS Arbeidslivsbarometer viser at en av tre arbeidstakere jobber overtid uten å få betalt.

Publisert

Det er YS-forbundet Negotia som har gjort en dybdeanalyse av YS Arbeidslivsbarometer. Der kommer det fram at en av tre arbeidstakere svarer nei på spørsmålet «blir din arbeidstid utover alminnelig arbeidstid registrert».

– Det analysen vår viser, er at hver tredje arbeidstaker ikke får registrert det som i realiteten er overtid. Dermed får de ikke betalt for dette, sier Monica A. Paulsen, leder i YS-forbundet Negotia.

Analysen viser også at hver tiende arbeidstaker i løpet av måneden jobber mer enn 10 timer i løpet av en arbeidsdag «ofte» eller «alltid».

Pålagt overtidsarbeid kan etter arbeidsmiljøloven i utgangspunktet ikke overstige 10 timer i løpet av sju dager, 25 timer i løpet av fire sammenhengende uker og 200 timer i løpet av en periode på 52 uker. Videre kan overtidsarbeid kun pålegges når det er et særlig og tidsavgrenset behov.

Paulsen påpeker at det i aller høyeste grad skal gis overtidsbetaling ved arbeid utover alminnelig arbeidstid.

– Selvsagt skal overtid registreres og kompenseres. Her er det åpenbart rutinesvikt i mange virksomheter. Analysen vår viser at dette har vært en utfordring i flere år. Vi vil nå vurdere å be Arbeidstilsynet se på om hvordan dette kan kontrolleres bedre i tiden fremover, sier hun og legger til at det også kan skjule seg mørketall.

– Vi har medlemsgrupper som rapporterer at arbeidsgiver definerer stillingen deres som såkalt «særlig uavhengig». Det gir noe mer fleksibilitet, men også mindre betalt overtid, sier Paulsen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.