En av fire har vurdert hvit måned

27 prosent av nordmenn har ifølge en undersøkelse fra alkovettorganisasjonen Av-og-til vurdert å droppe alkoholen i én måned.

Alkovettorganisasjonen Av-og-til har kartlagt hvor stor andel av befolkningen som har vurdert å kutte ut all alkohol i en måned, og resultatene viser et sprik mellom fylkene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Alkovettorganisasjonen Av-og-til har kartlagt hvor stor andel av befolkningen som har vurdert å kutte ut all alkohol i en måned, og resultatene viser et sprik mellom fylkene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Vi er glade for å se at så mange har vurdert å ta en måned pause fra alkoholen. En hvit måned har mange positive effekter, ikke minst etter en desember hvor det kan bli litt mye, sier generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, i en pressemelding.

Av-og-til er en organisasjon som ønsker å bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Ipsos på vegne av Av-og-til, er 2668 personer spurt om de noen gang i løpet av de siste to årene har vurdert å ta en hvit måned.

Flest er det i Oslo og i Vestfold og Telemark, der 32 prosent svarer at de har vurdert å droppe alkoholen i én måned. Færrest er det i Vestland og i Møre og Romsdal, der 22 prosent svarer det samme.

I Troms og Finnmark, Innlandet og Rogaland svarer 29 prosent at de har vurdert hvit måned, mens andelen i Trøndelag er 27 prosent, i Agder 26 prosent, og 24 prosent i Viken og Nordland.

– Hvis man sprekker under hvit januar, er ikke det noen krise. Og skulle det virke uoverkommelig å kutte ut alkoholen helt i januar, kan en reduksjon være til stor nytte, understreker Kaski.

Undersøkelsen er gjennomført i perioden januar til mars 2023.

(©NTB)

Mer om