En av fire båteiere aksepterer fyllekjøring

Halvparten av dem som mistet livet til sjøs i fjor, var ruspåvirket. Nå viser en ny meningsmåling at 23 prosent av båteiere aksepterer fyllekjøring.

Ny meningsmåling viser at en av fire båteiere mener det er greit å kjøre båt og drikke alkohol. Foto: Vidar Ruud / NTBDrbak 20180731.Fritidsbter p vannet i drbakssundet, i Oslofjorden.Foto: Vidar Ruud/NTB
Ny meningsmåling viser at en av fire båteiere mener det er greit å kjøre båt og drikke alkohol. Foto: Vidar Ruud / NTBDrbak 20180731.Fritidsbter p vannet i drbakssundet, i Oslofjorden.Foto: Vidar Ruud/NTB Vis mer
Publisert

– Det gode været borger for stor aktivitet på sjøen, noe jeg selvsagt unner alle, men jeg er redd noen kan bli hardt skadd eller miste livet knyttet til uheldige situasjoner med båtfyll, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

En ny meningsmåling av Kantar på oppdrag for organisasjonen, viser at 23 prosent av båteierne mener det er greit å kjøre båt og drikke alkohol.

I dag er promillegrensen til sjøs 0,8 prosent, mens den er 0,2 prosent for bil.

– Promillegrensen legitimerer hardfyll på bøljan den blå. Og med det kan resultatet bli fatalt, sier Kristoffersen.

I fjor var halvparten av dem som omkom til sjøs ruspåvirket. Seks av disse var fører av båten, og hadde en høy promille på mellom 1,1 og 3 prosent.

– Jo høyere promillen er, desto større er risikoen for at du gir blaffen i livreddende sikkerhetstiltak og overvurderer egne evner.

I 2020 avdekket flere politidistrikt dobbelt så mye promillekjøring med båt som året før. Ifølge statikken brukte bare fire av ti omkomne til sjøs redningsvest.

(©NTB)

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer