En av fem kaster julegaver

Flere menn kaster julegaver enn kvinner.



Hele en av fem nordmenn har kastet julegaver. Det viser en spørreundersøkelse Sentio har utført på oppdrag for P4 Nyhetene. Ifølge undersøkelsen er det flere menn som kaster julegaver enn kvinner.

Samtidig sier også 75 prosent at de aldri har kastet julegaver.

Blant de som svarer ja på at de har gjort dette er 23 prosent mellom 30 og 39 år, 19 prosent er mellom 18 og 19 år, mens eldre over 60 år kun utgjør 14 prosent.

Har du kastet julegaver? Stem nederst i artikkelen!

Forbruksforsker ved Statens Institutt for forbruksforskning, Anita Borch, tror grunnen er at de eldste har vokst opp i en tid da man var mer sparsommelig.

- De eldre skiller seg jo ut, og det har med at de er vokst opp i en tid der det var knapphet med ressurser, og at de derfor har problemer med å kvitte seg med ting, sier Borch til P4.

Seks av ti bytter gaver


Ifølge en undersøkelse Forbrukerrådet har gjort bytter seks av ti gavene de får til jul.

Hvert år får de også henvendelser fra folk som ikke får byttet julegavene sine, skriver Stavanger Aftenblad. Det handler først og fremst om at man ikke har tatt vare på byttelappen og ikke har kvitteringen.

Det er også opp til butikken å bestemme hvor lenge en vare kan byttes etter at den er kjøpt. Dette varierer fra to dager til flere måneder.

- Derfor skal du skrive ønskeliste


For å unngå å bidra til bruk og kast-samfunnet, mener forbrukerøkonom og kommunikasjonssjef i Storebrand, Kristina Picard, at man bør skrive ønskelister. De bør være så detaljert som mulig, slik at det ikke blir misforståelser.

Hun mener også at det er en klar ulempe med å handle varer på salg. Det er ofte ikke mulig å bytte varen, og derfor mener hun man bør spørre om dette før man kjøper.

– Hvis du vil kjøpe gaver på salg, vær ekstra sikker på at du kjøper noe mottakeren trenger, at gaven har riktig størrelse og så videre. Ber du om en ønskeliste tidlig, så sikrer du at du kjøper noe mottakeren virkelig trenger eller har lyst på, sa Picard til KK før jul i fjor.

- Ikke kjøp mer selv om varen er på salg


Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea mener at det å kjøpe julegaver på salg er en god måte å holde julegavebudsjettet nede på.

– Men mange kompenserer for at de har kjøpt varer til redusert pris ved å kjøpe mer, slik at man handler for en viss sum. Da går vinninga opp i spinninga. Får du handlet julegavene til en redusert pris er det ingen grunn til å kompensere med å kjøpe mer.  Vær heller godt fornøyd med handelen du har gjort, uttalte Reitan til KK.




Legg til sol_no på SnapChat