Themsen, som renner gjennom London, er en av de europeiske elvene hvor forskerne har funnet rester av antibiotika. Foto: Vesa Moilanen / AP / NTB scanpix
Themsen, som renner gjennom London, er en av de europeiske elvene hvor forskerne har funnet rester av antibiotika. Foto: Vesa Moilanen / AP / NTB scanpix Vis mer

Elver over hele verden forurenset av antibiotika

Hundrevis av elver over hele verden er forurenset av antibiotika, ifølge den største undersøkelsen av problemet noensinne.

Publisert

711 vannprøver fra elver i 72 land på seks kontinenter er blitt undersøkt av forskere.

En eller flere typer antibiotika ble funnet i to tredeler av prøvene.

– Resultatene er en vekker og ganske bekymringsfulle. De viser omfattende forurensing av verdens elvesystemer, sier forsker Alistair Boxall ved University of York, som har vært med på å lede arbeidet.

Forskningsresultatene ble presentert på en konferanse i Helsingfors mandag. På over hundre steder er det målt antibiotika-nivåer som ligger over grenseverdiene som legemiddelindustrien selv har fastsatt.

Problemet er størst i utviklingsland i Asia og Afrika. Men også europeiske elver er forurenset, og antibiotika-nivåene lå over grenseverdiene på 8 prosent av stedene som ble undersøkt i Europa, ifølge avisa The Guardian.

Forurensingen kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika. I praksis vil det si at medisiner mot vanlige sykdommer kan slutte å virke.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.