Elvenes nominerer Aleksej Navalnyj til fredsprisen

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) har nominert den fengslede, russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj til fredsprisen 2023.

Hårek Elvenes (H) under spørretimen på Stortinget. Foto: Annika Byrde / NTB
Hårek Elvenes (H) under spørretimen på Stortinget. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

– Navalnyj er blant de få tydelige opposisjonelle mot Putins autoritære regime i Russland, noe som har vært nær med å koste ham livet, skriver Elvenes i sin begrunnelse for å nominere opposisjonspolitikeren til årets fredspris.

Navalnyj var en av favorittene til Nobels fredspris i fjor.

I to år har han vært fengslet. Han soner i en straffeleir i nærheten av byen Vladimir. I mars i fjor ble han dømt til ni års fengsel for en rekke lovbrudd som han og hans støttespillere sier er politisk motivert. Han sonet da allerede en dom for brudd på meldeplikten. Lovbruddet skyldtes at han var forgiftet og lå i koma på et sykehus i Tyskland i 2020.

– Navalnyj er i dag holdt som politisk fange i Russland, på tvilsomme anklager. Han beviste sitt mot da han returnerte til Russland etter et mislykket attentatforsøk mot ham. Han visste hvilken fare som ventet ham i Russland, men like fullt reiste han tilbake. Som opposisjonell har Navalnyj i hovedsak arbeidet mot korrupsjon, skriver Elvenes.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer