QAnon:

Elleville konspirasjonsteorier: De tror på pedofile demokrater i «den dype staten»

En væpnet mann på jakt etter pedofile demokrater i en pizzarestaurant ble fortroppen til QAnon. Ved stormingen av Kongressen bar mange en Q på klærne.

Jake Angeli, den såkalte Q-sjamanen, er mannen med horn og pelslue midt på bildet. Han var en av de mest kjente og gjenkjennelige blant dem som stormet Kongressen. Arkivfoto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
Jake Angeli, den såkalte Q-sjamanen, er mannen med horn og pelslue midt på bildet. Han var en av de mest kjente og gjenkjennelige blant dem som stormet Kongressen. Arkivfoto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter angrepet på Kongressen har flere sosiale medier slått hardere ned på QAnon-bevegelsen og stengt kontoer i hopetall. Det kan drive bevegelsen under jorden digitalt, noe eksperter frykter kan bidra til økt radikalisering.

Men de mange hundre tusen som støtter bevegelsen, og de sinteste og mest aktive som med vold trengte seg inn i USAs nasjonalforsamling, kom ikke ut av intet. For drøyt fire år siden ble verden for alvor kjent med «Pizzagate». Etter å ha levd et liv på nettforum og falske nyhetsnettstedet, havnet forløperen til QAnon på avisforsider verden over.

Da dukket en væpnet mann opp for å undersøke falske påstander om at fremstående demokrater drev en pedofiliring fra kjelleren i en pizzarestaurant i Washington. Mannen ville også redde barna han mente ble brukt som sexslaver.

Dypstaten

Året etter dukket det opp meldinger fra en bruker som kalte seg «Q Clearance Patriot» opp på nettforumene 4chan og 8 kun. Brukeren, som hevdet å jobbe i etterretningen og å ha tilgang til gradert informasjon, holdt liv i overgrepspåstandene. Ikke bare ble det hevdet at demokrater drev en satanistisk pedofiliring, det statlige sikkerhetsapparatet – omtalt som dypstaten – konspirerte med en global elite for å dekke over det hele.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer