Elefanter truer verdens største flyktningleir. Moni Ahmed er elefantvakt Foto: Troy Enekvist/TT / NTB scanpix
Elefanter truer verdens største flyktningleir. Moni Ahmed er elefantvakt Foto: Troy Enekvist/TT / NTB scanpix Vis mer

13 drept av elefanter i Bangladesh

Elefanter truer verdens største flyktningleir

Flere enn 500 elefantvakter jobber på spreng i flyktningleiren Kutupalong i Bangladesh for å beskytte 1,1 millioner flyktninger fra et av verdens største dyr.

Publisert

Tretten mennesker har allerede mistet livet som følge av elefanter som tar seg inn i flyktningleiren.

– Vi sitter i vakttårnet hver natt for å være forberedt når de kommer, sier elefantvakt Moni Ahmed til det svenske nyhetsbyrået TT.

Store tårn av bambus rager over titusenvis av telt og skur i det kuperte landskapet. I tårnene står et par menn i blå T-skjorter og speider ut over landskapet etter elefanter, som utgjør en stor trussel mot beboerne i Kutupalong-leiren sør i Bangladesh.

– Siden jeg begynte har vi hatt to elefantangrep i leiren, forteller Ahmed.

FN: Etnisk rensing

I Kutupalong-leiren, som ligger mellom Cox's Bazar og Teknaf i Bangladesh, lever rohingyaer som har flyktet fra volden i hjemlandet Myanmar. Siden august 2017 har over 700.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh.

FN kaller volden som hæren og politiet i Myanmar står bak, for et skoleeksempel på etnisk rensing. Myndighetene i Myanmar hevder på sin side at de bekjemper terrorisme.

Omkring 1,1 millioner mennesker lever under svært kummerlige forhold i Kutupalon. Stedet der leiren ble etablert, var opprinnelig et skogkledd naturreservat med mange ville dyr. Men nå er mesteparten av trærne hogd.

Forsøker å skremme

Ettersom mesteparten av leiren ligger i elefantenes naturlige vandringsvei, kommer de av og til inn i leiren. I løpet av det siste halvåret har 13 mennesker mistet livet etter nærkontakt med de store dyrene, ifølge Reuters.

Moni Ahmed jobber i et team med seks andre elefantvakter for organisasjonen International Union for Conservation of Nature (IUCN).

– Når vi ser en elefant, roper vi i høyttalere for å varsle folk. Deretter forsøker vi å jage bort elefantene med tau og skremme dem med lyd, sier Ahmed.

Til sammen har leiren 570 IUCN-utdannede elefantvakter, som holder utkikk i totalt 95 vakttårn.

Utrydningstruede dyr

Det er ikke bare elefantene som har forårsaket skade i flyktningleiren. Også dyrene er skadelidende som følge av at det nå bor over en million mennesker i det som var deres leveområder. Elefantene er utrydningstruet og lider stort av å ha mistet store deler av beiteområdene sine.

Det anslås at det bare finnes 268 ville elefanter igjen i Bangladesh. Ifølge en rapport fra IUCN lever et 30-tall av elefantene i området rundt Kutupalong-leiren.

Raquibuk Amin, IUCNs representant i Bangladesh, sier ifølge Reuters at det er uklart hvor stor påvirkning flyktningleiren vil ha på elefantbestanden på lang sikt.

– Kanskje kan vi finne en alternativ vei for elefantene å krysse leiren på, sier han.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.