Eldreombudet mener koronasertifikatet diskriminerer ikke-digitale

Mange ikke-digitale eldre vil slite med å få tak i koronasertifikatet, mener Eldreombudet. De krever at man skal kunne få det i posten eller hos legen.

Eldreombudet mener at koronasertifikatet diskriminerer ikke-digitale eldre. Her et bilde av en eldre dame med telefon. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Eldreombudet mener at koronasertifikatet diskriminerer ikke-digitale eldre. Her et bilde av en eldre dame med telefon. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

– Det er diskriminerende. Myndighetene framstår digitalt fartsblinde, og ikke-digitale blir taperne, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen.

I en pressemelding trekker hun fram at helsenorge.no nå henviser ikke-digitale innbyggere til å opprette en fullmakt for å kunne be andre skaffe sertifikatet for seg.

Videre står det at «Det jobbes med en løsning for en utskriftsversjon for deg som ikke bruker mobil, PC eller nettbrett, men denne er ikke klar ennå».

Ifølge en undersøkelse fra Kompetanse Norge er 480.000 personer over 60 år ikke-digitale.

– Myndighetene gjør urett mot en stor gruppe. Det sier seg selv at også ikke-digitale nå kan ha behov for å reise og delta på aktiviteter, sier Jacobsen.

Hun mener at ikke-digitale må få et brev om at de kan få papirversjonen av sertifikatet tilsendt i posten eller utlevert hos fastlegen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer