Joaquin «El Chapo» Guzman fotografert i 2014, kort tid etter at han ble pågrepet i Mexico. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB scanpix
Joaquin «El Chapo» Guzman fotografert i 2014, kort tid etter at han ble pågrepet i Mexico. Foto: Eduardo Verdugo / AP / NTB scanpix Vis mer

Joaquin Guzman

«El Chapo» dømt til livstid i amerikansk fengsel

Den mexicanske narkoforbryteren Joaquin «El Chapo» Guzman (62) skal tilbringe resten av sitt liv i et amerikansk høysikkerhetsfengsel.

Publisert

Fakta om Joaquin Guzman

* Født i Mexico i 1957.

* Ledet det mexicanske Sinaloa-kartellet, som smugler store mengder kokain, marihuana og metamfetamin til USA.

* Har kallenavnet «El Chapo», eller småen på norsk, fordi han er lav av vekst.

* Antas å ha hatt en formue på minst 1 milliard dollar.

* Ble tidligere rangert som en av verdens mektigste personer av magasinet Forbes.

* Ble fengslet i 1993, men rømte i 2001 ved å gjemme seg i en skittentøykurv. Ble pågrepet på nytt i 2014.

* Rømte igjen fra et høysikkerhetsfengsel i Mexico i 2015. Guzman ble nok en gang pågrepet i januar 2016.

* Utlevert til USA 19. januar 2017.

* Rettssaken mot ham startet i New York i november 2018.

* Ble 12. februar 2019 kjent skyldig på alle tiltalepunkter. Onsdag ble han dømt til livstid i fengsel, pluss 30 år.

Det har en føderal domstol i New York bestemt etter at Guzman av en jury i februar ble kjent skyldig på alle tiltalepunkter. De omfattet drap, hvitvasking av penger og smugling av mange tonn tunge narkotiske stoffer til USA.

Det var på forhånd ventet at Sinaloa-kartellets tidligere leder kom til å bli dømt til fengsel på livstid uten mulighet for prøveløslatelse. Han ble også idømt en symbolsk tilleggsstraff på 30 års fengsel. Straffeutmålingen ble lest opp i den tungt bevoktede føderale domstolen i Brooklyn. 62-åringens kone var til stede.

Må betale 108 milliarder kroner

Dommer Brian Cogan beordret dessuten Guzman til å betale staten en sum tilsvarende 108 milliarder kroner. Guzmans organisasjon skal ha tjent pengene på å omsette kokain og andre ulovlige stoffer i USA.

Soningen skjer trolig i et høysikkerhetsfengsel i Florence i delstaten Colorado.

Da dommeren ga Guzman ordet før straffeutmålingen ble lest opp, sa han at han er blitt nektet en rettferdig rettssak, mens «hele verden så på». 62-åringen sa videre at saken er blitt svertet av uriktig opptreden fra jurymedlemmer og klaget over fengslingsforholdene i New York.

Hans forsvarere framholdt i retten at Guzman ble lurt av andre smuglere, som samarbeidet med amerikanske myndigheter slik at de selv kunne slippe lettere unna. Dommen kan ankes.

– Vi vil gjerne late som om dette var rettferdighet, men det var det ikke, sier forsvarer Jeffrey Lichtman.

Emma Coronel Aispuro, Joaquin Guzmans kone, ankom rettsmøtet for straffeutmålingen i Brooklyn i New York onsdag. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix
Emma Coronel Aispuro, Joaquin Guzmans kone, ankom rettsmøtet for straffeutmålingen i Brooklyn i New York onsdag. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix Vis mer

Rømte to ganger

«El Chapo» er tidligere leder for det mexicanske Sinaloa-kartellet og sto i flere år på magasinet Forbes' liste over verdens mektigste personer.

Guzman ble i lang tid beskyttet i Mexico av en hær med bandemedlemmer og et omfattende korrupsjonsnettverk. Han klarte to ganger å rømme fra fengsel i hjemlandet, men i 2017 ble han utlevert til USA.

Rettssaken i New York pågikk i tre måneder, og retten fikk et oppsiktsvekkende innblikk i driften av et av verdens største narkokarteller.

Torturerte og drepte fiender

Rusmidlene er blitt smuglet i tankbiler, personbiler og jernbanevogner. I tillegg er narkotika fraktet gjennom hemmelige tunneler under grensa mellom Mexico og USA.

Retten har hørt vitner forklare hvordan Guzman egenhendig drepte fiender og sørget for å få en skuddskadd mann begravet levende. En tidligere livvakt hevdet at narkobaronen torturerte to menn i flere timer før han skjøt dem.

Tross brutaliteten har «El Chapo» framstilt seg selv som en Robin Hood-skikkelse i den mexicanske delstaten Sinaloa.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.