Ektepar og forskerteam ledet utviklingen av coronavaksine

Beslutningen om å skifte fra kreftforskning til coronavirus ble tatt over frokostbordet for elleve måneder siden, forteller legene som ledet vaksinearbeidet.

Storbritannia og USA har allerede tatt i bruk vaksinen fra Pfizer-Biontech. Om få dager følger trolig Europa etter. Foto: Loren Holmes/Anchorage Daily News via AP/NTB scanpix
Storbritannia og USA har allerede tatt i bruk vaksinen fra Pfizer-Biontech. Om få dager følger trolig Europa etter. Foto: Loren Holmes/Anchorage Daily News via AP/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det tyske selskapet Biontech var lite kjent utenfor legemiddelindustrien før det gikk sammen med den amerikanske giganten Pfizer. De to selskapene slo store rivaler i kappløpet om å få klar en vaksine. Gjennom samarbeidet som fikk navnet «Project Lightspeed», klarte de å utvikle covid-19-vaksinen som blir den første til å bli godkjent i USA og Europa.

– Jeg kan huske datoen nøyaktig, 24. januar. Da vi tok avgjørelsen ved frokostbordet, sier Özlem Türeci, overlege og forsker i Biontech.

Forsto at pandemi var i utvikling

I en videosamtale med den tyske statsministeren Angela Merkel denne uken fortalte Türeci hvordan ektemannen og forretningspartneren hennes Ugur Sahin forutså at utbruddet av en ny, mystisk luftveissykdom i den kinesiske byen Wuhan inneholdt alle elementer som kunne føre til en global pandemi.

– Han varslet oss alle og fikk oss, det vil si hele selskapet, styret og eiere, til å dreie ressursene fra kreftbehandling til å utvikle en vaksine, sa hun.

Türeci og Sahin legger vekt på en ny tilnærming i arbeidet med vaksinen, som er basert på en metode som kalles nRNA-teknologi de har jobbet med i flere tiår. Samarbeidet med Pfizer framheves også.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer