Vis mer

Ekstremværet Petra er avblåst – nå kommer finværet

Utover dagen vil det bli helt slutt på regnet, og til helgen er det meldt finvær i de rammede områdene.

(upublisert) Opprettet

 

Ekstremværet Petra er avblåst. Til helgen er det meldt finvær i de rammede områdene.


– Det er opphold mange steder allerede, og det er nesten ingen byger igjen i området. Derfor avslutter vi Petra, sier vakthavende meteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til NTB.


Tidlig fredag morgen var det fortsatt noen få regnbyger igjen i de østligste delene av Telemark, Vestfold, og Buskerud, men det var ikke snakk om store nedbørsmengder.God helg


Utover dagen vil det bli helt slutt på regnet.


– Når det først gir seg, så gir det helt. Så da kan vi begynne å tørke opp igjen, rett og slett, sier Gislefoss.


Værmeldingen for tiden framover i de rammede områdene er som følger:


– Været blir ganske bra, ser det ut som. Det blir opphold og mye sol gjennom helgen. Først i starten av neste uke kan det komme litt regn igjen, sier han.Vannet vil synke


NVEs flomvarsel er fortsatt på høyeste nivå i deler av Telemark, men det er ventet at vannstanden etter hvert vil synke i elver og vassdrag.


– Det tar tid før vannet siger inn i terrenget, så det vil ofte være forsinkelser fra regnet slutter til vannstanden i elvene begynner å synke. Men det kommer til å skje, sier Gislefoss.


Mens det har vært flom og ekstremvær øst i landet, har Nord-Norge hatt fint vær de siste dagene.


– Der kan de vente seg en grå helg, før det blir bedre utover i neste uke, sier meteorologen.Færre skader enn ventet


De foreløpige beregningene fra forsikringsbransjen tyder på at Petra har forårsaket mindre ødeleggelser enn fryktet. Torsdag ettermiddag hadde forsikringsselskapet Gjensidige fått inn 350 skademeldinger som følge av uværet.


– Basert på det vi vet så langt, og erfaringen fra tidligere i måneden ser det ut til at Petra vil koste forsikringsbransjen over 100 millioner kroner, sier informasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.


– Vi er overrasket over at omfanget ikke er større, sier han.


Gjensidige tror forklaringen kan ligge i at uværet var godt varslet, og at det kom i et område hvor mange var forberedt fordi de nylig opplevde flom. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.