Ekstremværet Gyda fortsetter – mest sannsynlig med hendelser i dag

Ekstremværet Gyda har fremdeles ikke bydd på store ødeleggelser, men torsdag er ifølge NVE dagen det er mest sannsynlig med hendelser.

Vannet flommet over veibanen på Skodjevegen på Skodje i Ålesund i natt, der grøfter og bekker ikke tar unna vannet som kommer under ekstremværet Gyda. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Vannet flommet over veibanen på Skodjevegen på Skodje i Ålesund i natt, der grøfter og bekker ikke tar unna vannet som kommer under ekstremværet Gyda. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for evakuerte boliger og en rekke skademeldinger, kan det virke som det kraftigste uværet enda er i vente.

NVE skriver torsdag på sine nettsider at dette er dagen med størst sannsynlighet for hendelser.

– Vannføringen vil fortsette å stige, og det forventes at toppen kan nås sent torsdag eller tidlig fredag morgen. Dette avhenger både av nedbør og temperaturutvikling, sier Brigt Samdal, direktør i skred- og vassdragsavdelingen i NVE.

Flere evakuert etter ras

Et jordras gjør at 16 boliger er evakuert på Sjøholt i Ålesund kommune.

– Det har gått ett jordras i/ved et byggefelt på Sjøholt. Ingen personskader. 16 hus er evakuert i området i påvente av geologiske undersøkelser, melder operasjonssentralen i Møre og Romsdal politidistrikt.

NTB får opplyst at det er registrert 37 personer bosatt i de aktuelle husene, men politiet anslår at tallet på evakuerte er en del lavere enn dette.

Overfor Sunnmørsposten anslår innsatsleder Per Ivar Hovden at skredet er 5–6 meter bredt.

Elv i Eresfjord skaper trøbbel

I Eresfjord i Molde kommune står Dokkelva i fare for å gå over sine bredder, og 44 personer er evakuert fra boligene sine.

– Det blir fortløpende vurdert om det er behov for ytterligere evakueringer og hvor lenge evakueringen skal vare, skriver operasjonssentralen.

Ordfører Torgeir Dahl (H) opplyser til NRK at Dokkelva har steget med over én meter siden klokka 19 onsdag kveld.

– Vi tror at elva vil gå over sine bredder, sa han rett etter midnatt.

Stengte veier

E39 er natt til torsdag stengt ved Vasslivatnet i Heim kommune i Trøndelag på grunn av ras. Oversvømmelse stenger også veien mellom Vinjeøra og Stormyra, opplyser Vegtrafikksentralen midt.

I Gjemnes kommune er fylkesvei 6114 stengt på grunn av overvann. I Volda er fylkesvei 5890 stengt mellom Åmelfot og Innselset på grunn av mye vann i veibanen. Og i Verdal er fylkesvei 6900 stengt ved Skjækerfossen på grunn av flom.

Skademeldingene kommer

Så langt har Gjensidige Forsikring fått inn nærmere 30 skademeldinger i forbindelse Gyda. Tallene er oppdatert klokka 22 onsdag kveld.

– Flere av våre kunder har allerede merket de store nedbørsmengdene og snøsmeltingen. Den vanligste henvendelsen er kunder som har fått kjelleren fylt med vann, tilbakeslag fra avløpsnettet og lekkasjer via utette tak og vegger, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Ifølge selskapet er beløpet for gjennomsnittsskaden for denne typen hendelser mellom 50.000 og 100.000 kroner, men en innredet kjeller kan koste opp mot en halv million kroner å reparere.

Atmosfærisk elv

Voldssommer regnmengder, storm, kjempebølger, mildvær og såpeglatte veier er ingrediensene i hva Gyda har å by på. Ekstremværet har sin forklaring i en såkalt atmosfærisk elv.

– Det er store lokale variasjoner. Torsdag vil bli den mest intense dagen, sier regionsjef i Terje Thuset i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

– Flommene henger litt etter. Flomtoppen kan komme natt til fredag, fortsetter han.

(NTB)

GYDA: Ekstremværet Gyda herjer langs Norskekysten. Redningsselskapet deler video for å vise forholdene for redningsskøyta i Svolvær. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer