Ekstremværet fikk navnet «Hans» kom fra en hemmelig liste

Ekstremvær i Norge får gutte- og jentenavn. Denne gangen ble det Hans, men hva det neste ekstremværet skal hete, er svært hemmelig.

Slik så det på Nesna i Nordland etter at ekstremværet Ylva hadde kommet på besøk i 2017.Foto: Hans Petter Sørensen / NTB
Slik så det på Nesna i Nordland etter at ekstremværet Ylva hadde kommet på besøk i 2017.Foto: Hans Petter Sørensen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det er nemlig bare en liten håndfull mennesker som vet hva det til enhver tid neste ekstremværet skal hete.

Meteorologisk institutt har en svært hemmelig liste de henter navn fra. Lista er alfabetisk og annethvert navn er gutte- og jentenavn.

– Forrige gang var det Gyda, så denne gangen ble det Hans, sier statsmeteorolog Pernille Borander i Meteorologisk institutt til NTB.

Ingen Erna og Jonas

– Det er en hemmelig liste for fremtidige navn på ekstremvær. Den er det bare noen få her på huset som vet om før vi trykker på den røde knappen, sier hun.

I 2017 lettet Meteorologisk institutt litt på sløret overfor NRK og fortalte at de bevisst prøver å unngå navn som kongelige eller andre kjente personer har. Det betyr at navn som Harald, Sonja, Haakon og Mette-Marit ikke er på lista – ei heller Jonas og Erna.

Det er heller ikke navn som starter på bokstavene C, Q, X, Z, Æ, Ø og Å.

Ida neste?

Grunnen til at ekstremværene får navn, er blant annet at det blir lettere å nå ut med informasjon til folket.

Det neste ekstremværet kommer til å ha et navn som starter på I og er et jentenavn.

(©NTB)