Ekstremværet er over for denne gang

Men Nina har satt sine spor.

Ekstremværet Nina har blåst fra seg og tar farvel søndag kveld som en beskjeden frisk bris.
Men uværet har satt sine spor: Et utall trær er revet over ende, titusenvis mistet strømmen, og både tog, fly, båter og bilister ble rammet.

Etter å ha feid inn over Vestlandet med orkans styrke lørdag ettermiddag og kveld, hadde vinden minket så mye i hele landet at Meteorologisk institutt i 1.30-tiden natt til søndag fastslo at ekstremværet var over for denne gang.

Flere steder på Østlandet, Sørlandet og særlig Vestlandet meldes det fortsatt om opp mot full storm, men vinden avtok, og minket videre utover natten. Fortsatt vil det blåse liten storm i fjellet sør for Finse første del av søndagen.

Under grensen

Stormsenteret hadde natt til søndag delt seg i to, med én del over Midt-Sverige, og den andre delen liggende i ro utenfor kysten av Møre og Romsdal.

I Østfold hadde vinden minket til stiv kuling på kysten, mens det var sterk kuling i Vestfold på den andre siden av fjorden. I Vestfold meldte politiet i 4-tiden at 37 trær hadde falt over veibaner i hele fylket.

I både Buskerud, Telemark og Aust-Agder meldes det fortsatt om kraftige vindkast og storm utsatte steder i fjellet, men dette er uansett under grensen for ekstremvær.

I Vest-Agder hadde vinden minket til sterk kuling på kysten i 1.30-tiden, men det blåste fortsatt full storm på Lindesnes.

Storm i vest

Selv om uværet ikke lenger regnes som ekstremt, var det fortsatt ikke helt vindstille i verken Rogaland, Hordaland eller Sogn og Fjordane natt til søndag, med nordvestlig liten og til dels full storm i alle fylkene.

I Hordaland opplyser politiet natt til søndag at antall meldinger om veltede trær og ødelagte strømledninger har avtatt betraktelig, men de legger ikke skjul på at det har vært forferdelig hektisk og travelt.

Gjennom ettermiddagen og kvelden lørdag var det farlig å oppholde seg de fleste steder langs kysten i både Hordaland, Rogaland og Vest-Agder, og politiet oppfordret folk til å holde seg innendørs.

Med vindkast på opp mot 46 sekundmeter, førte ekstremværet til stengte broer og tunneler og stans i både fly-, ferje-, tog- og biltrafikk. Selv om noen togstrekninger ble åpnet igjen gjennom natten, oppsto nye problemer blant annet på Bergensbanen. Bergen lufthavn Flesland måtte stenges allerede før klokka 13 lørdag ettermiddag, men åpnet for trafikk igjen like før 21.30.

Strømløse

I løpet av to tøffe timer lørdag ettermiddag meldte Meteorologisk institutt om jevn orkan vindstyrke på flere målepunkter i både hordaland, Rogaland og Vest-Agder. Orkan er vindstyrke over 32,6 meter per sekund.

Nesten nesten 170.000 mennesker opplevde å miste strømmen da ekstremværet slo inn over Sør-Norge, men natt til søndag var lysene tilbake mange steder.

I Hordaland var rundt 25.000 kunder hos BKK fortsatt uten strøm ved midnatt, mens Agder Energi kunne melde om 2.600 strømløse husstander i 4-tiden. I Rogaland var noen tusen fortsatt uten strøm sent lørdag kveld, men mange i oljefylket hadde da kunnet blåse ut stearinlysene. Haugaland Kraft opplyste imidlertid at mange må vente til søndag før de får strømmen tilbake.

Men over alt meldes det nå at vinden er i ferd med å avta. I vestlandsfylkene minket vinden til sterk kuling utover natten. Søndag kveld er det bare en beskjeden frisk bris igjen av ekstremværet Nina. (©NTB)