Amerikanske soldater plasserer sandsekker ved et raffineri i Chalmette i Louisiana for å beskytte seg mot stormen Barry. Foto: AP Photo / Matthew Hinton / NTB scanpix
Amerikanske soldater plasserer sandsekker ved et raffineri i Chalmette i Louisiana for å beskytte seg mot stormen Barry. Foto: AP Photo / Matthew Hinton / NTB scanpix Vis mer

Storm i USA

Ekstremværet Barry har truffet land i USA

Den tropiske stormen Barry har truffet kysten i Louisiana i USA. Innbyggerne forbereder seg på mulig orkan og potensielt store ødeleggelser.

Publisert

I New Orleans venter man kraftig regn, vind og flom, og forholdene kan minne om situasjonen under den dødelige orkanen Katrina i 2005.

Værsystemet, som allerede har skapt oversvømmelser i den lavtliggende byen, er ventet å nå orkanstyrke fredag eller tidlig lørdag.

USAs president Donald Trump har erklært unntakstilstand. I en twittermelding ber han alle langs kysten om å gjøre forberedelser og følge oppfordringene fra lokale myndigheter.

– Vær forberedt, vær forsiktig og vær TRYGG!, skriver han.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) har bemerket at vedvarende vinder har økt i styrke til nærmere 22,5 meter per sekund. Ifølge NHC vil Barry kunne bringe med seg livstruende flommer til kyst- og elveområder. Det er ventet regnmengder opp mot en halv meter i deler av delstaten.

Vannstanden i Mississippi-elva har allerede vokst kraftig etter voldsomt regnvær, og sent torsdag var den én fot unna flomtilstand.

Katrina, som rammet området i 2005, er den mest ødeleggende orkanen i amerikansk historie. Store områder ble oversvømt. Minst 1.200 mennesker omkom, hovedsakelig i New Orleans, hvor 75 prosent av byen sto under vann etter at forsvarssystemet mot flom brøt sammen.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.