Storm i USA

Ekstremværet Barry har truffet land i USA

Den tropiske stormen Barry har truffet kysten i Louisiana i USA. Innbyggerne forbereder seg på mulig orkan og potensielt store ødeleggelser.

Amerikanske soldater plasserer sandsekker ved et raffineri i Chalmette i Louisiana for å beskytte seg mot stormen Barry. Foto: AP Photo / Matthew Hinton / NTB scanpix
Amerikanske soldater plasserer sandsekker ved et raffineri i Chalmette i Louisiana for å beskytte seg mot stormen Barry. Foto: AP Photo / Matthew Hinton / NTB scanpix Vis mer
Publisert

I New Orleans venter man kraftig regn, vind og flom, og forholdene kan minne om situasjonen under den dødelige orkanen Katrina i 2005.

Værsystemet, som allerede har skapt oversvømmelser i den lavtliggende byen, er ventet å nå orkanstyrke fredag eller tidlig lørdag.

USAs president Donald Trump har erklært unntakstilstand. I en twittermelding ber han alle langs kysten om å gjøre forberedelser og følge oppfordringene fra lokale myndigheter.

– Vær forberedt, vær forsiktig og vær TRYGG!, skriver han.

USAs nasjonale orkansenter (NHC) har bemerket at vedvarende vinder har økt i styrke til nærmere 22,5 meter per sekund. Ifølge NHC vil Barry kunne bringe med seg livstruende flommer til kyst- og elveområder. Det er ventet regnmengder opp mot en halv meter i deler av delstaten.

Vannstanden i Mississippi-elva har allerede vokst kraftig etter voldsomt regnvær, og sent torsdag var den én fot unna flomtilstand.

Katrina, som rammet området i 2005, er den mest ødeleggende orkanen i amerikansk historie. Store områder ble oversvømt. Minst 1.200 mennesker omkom, hovedsakelig i New Orleans, hvor 75 prosent av byen sto under vann etter at forsvarssystemet mot flom brøt sammen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer