Mattilsynet får slakt

Ekstern granskning er ikke nådig med Mattilsynet

En ekstern granskning konkluderer med at det er mange systematiske svakheter og feil i Mattilsynets tilsynsarbeid.

Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Granskningen, som er utført av KPMG, kommer etter at Mattilsynet gjennomførte et uanmeldt tilsyn på gården til pelsdyrbonde Per Olaf Lauvås i Sandnes i juni i fjor og skrev en tilsynsrapport med mange faktafeil. Dette innrømmet også Mattilsynet, og administrerende direktør Harald Gjein gikk av.

Den uavhengige g ranskningen , som har sett nærmere på Mattilsynets tilsynsvirksomhet på landbruks og fiskeriområdet, konkluderer med at etaten ikke har gode nok systemer og rutiner for tilsyn, at tilsynet ikke har et system som sikrer en oppdatert og enhetlig fortolkning av regelverket, og at det mangler kontroll på gjennomføring av tilsyn.

– Resultatet av granskningen viser utfordringer som kan utgjøre en risiko både for rettssikkerheten til tilsynsobjektene og for gjennomføringen av samfunnsoppdraget for øvrig, heter det i rapporten, hvor det også blir foreslått å redusere antall nivåer i Mattilsynet fra to til ett.

Mattilsynet: Alvorlige funn

Administrerende direktør Ingunn Midttun Godal i Mattilsynet kaller funnene i granskningen alvorlige, og at den viser at tilsynet må forbedre måten de jobber på.

– Granskningen har avdekket systematiske svakheter i Mattilsynet, og dette tar jeg umiddelbart tak i, sier Godal, som har hatt jobben som administrerende direktør i drøye tre uker.

Direktøren forteller at hun har opprettet en innsatsgruppe for å gjennomføre tiltak som skal sikre at tilsynet blir bedre på en rekke punkter.

Hun understreker at de ansatte i Mattilsynet har generelt høy kompetanse, men at det er viktig å bedre kommunikasjonen på tilsyn og iverksette tiltak som skal bedre blant annet styring av tilsyn.

Bollestad kaller inn til møte

Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) mener rapporten inneholder alvorlige funn som må følges opp. Hun har innkalt til et møte med Mattilsynets nye administrerende direktør denne uka for å drøfte oppfølgingen av rapporten.

– Jeg vil ha en tett dialog med Mattilsynet fremover for å forsikre meg om at Mattilsynet tar tak i de utfordringene som fremgår av rapporten, og jeg forventer at de kommer med en konkret plan for gjennomføring av tiltak, sier hun.

Leder i næringskomiteen på Stortinget, Senterpartiets Geir Pollestad, sier til NTB at det som kommer fram i rapporten, er meget alvorlig og mener at statsråd Bollestad må orientere Stortinget om hvordan regjeringen vil følge opp rapporten videre.

– Prosessen startet med Senterpartiets representantforslag i Stortinget. Det er naturlig at rapporten får en grundig debatt i Stortinget, sier han.

Pelsdyrbonde ikke overrasket

Pelsdyrbonde Per Olaf Lauvås i Sandnes er ikke overrasket over det nedslående resultatet av Mattilsynet-granskningen til KPMG.

– De har kommet fram til det jeg har sagt hele veien. Det er en ukultur i Mattilsynet, og de har virkelig en jobb å gjøre med tilliten, sier han til NTB.

Han mener granskningen setter spørsmålstegn ved om tilsynets avviksrapporter har vært lovlige, og at bønder kan ha krav på erstatning hvis det viser seg å stemme.

– Dette er en stor skandale i stor stil. Det er et overgrep mot vanlige arbeidsfolk, som har vært fullstendig rettsløse, sier Lauvås.

(NTB).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer