Ekspertgruppe skal granske skredet i Gjerdrum

Regjeringen varsler at de vil oppnevne en ekstern ekspertgruppe som skal granske kvikkleireskredet i Gjerdrum. Enkelte av beboere kan flytte tilbake igjen.

Flere boliger ble tatt av et stort jord- og leirskred i Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember. Sju personer er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet. Foto: Heiko Junge / NTB
Flere boliger ble tatt av et stort jord- og leirskred i Ask i Gjerdrum onsdag 30. desember. Sju personer er funnet omkommet og tre er fortsatt savnet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig har politiet har opphevet deler av evakueringen etter leirskredet i Gjerdrum. Det betyr at enkelte av beboerne i Ask sentrum kan flytte tilbake igjen.

– Evakuerte som er hjemmehørende i området ved barneskolen, Herredshuset, boligområdet Hønsisletta sør for skolen og Fv120 fra Gjerivegen sørover til og med avkjøring til Hønsigutua, samt Vestvang-området, kan fra og med fredag 8. januar kl. 10.00 flytte tilbake til sine hjem, skriver Gjerdrum kommune på sine nettsider.

Beslutningen er tatt av politiet, som har fått faglige råd av NVE.

Todelt arbeid

Ekspertgruppens arbeid med å granske skredet vil være todelt, opplyser Olje- og energidepartementet. Den skal først arbeide med å finne årsakene til skredet.

– Basert på funnene skal ekspertgruppen deretter gå gjennom hvilke læringspunkter hendelsen har gitt oss og evaluere arbeidet med å forebygge kvikkleireskred og om det er behov for endring av regelverk og hvordan dette følges opp, opplyser departementet.

31 boenheter ble tatt av skredet i Gjerdrum, fordelt på ni bygg. Over tusen personer ble evakuert etter skredet. Sju personer er funnet omkommet i skredområdet. Tre personer er antatt omkommet og fortsatt ikke funnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer